GÜNCEL

Gönen: Niğde Patates Entegre Sanayi Projesi yatırım haline getirilemedi!

Abone Ol

Niğdeli Devlet Eski Bakanı Akın Gönen Niğde patatesi hakkında değerlendirmede bulunarak, proje, mali ve teknik desteklerinin olduğunu söyledi.
Gönen değerlendirmesinde, “İlimiz patates üreticisi üretimde Türkiye birincisidir. İlimiz Patates Araştırma Enstitüsü ülkemizin ilk ve tek tohum üreten başarılı kurumudur. Ancak bu başarıyı taçlandıracak patatesi sanayi ürünü haline getirerek refahı yükseltecek son hamleyi gerçekleştirmekte çok geç kaldık.1998 tarihinde Türkiye Kalkınma Bankası uzmanlarının hazırladığı ve ilimiz yatırım biriminde bekleyen Niğde Patates Entegre sanayi projesi yatırım haline getirilemedi” dedi.
“UMARIM BU MÜKEMMEL FIRSAT KAÇIRILMAZ”
Gönen açıklamasının devamında, “Yüzde yetmiş İPARD Avrupa birliği HİBE yatırım desteği var. Ahiler Kalkınma Ajans’ı mali ve teknik desteği mevcut. Yapılacak tek iş şirketleşerek patatesi dayanıklı sanayi ürünü haline sokmaktır. Umarım bu mükemmel fırsat kaçırılmaz. Üretmek güzel ancak ürünü değerlendiremezsek verilen emeğe çok yazık olmuyor mu? Umarım ve dilerim bu işi bir an önce sahiplenilir. Çok geç kalsak ta yine de başarılar dilerim.” İfadelerine yer verdi.
AKIN GÖNEN BU KONUDA GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATAN BİR İSİM
Niğdeli Devlet Eski Bakanı Akın Gönen, daha öncelerde de patates ve entegre tesisleri üzerine çözüm önerileri sunmuş ve endüstriyel entegre tesislerine de dikkat çekmişti.
Patatesi ucuz ve kaliteli üretip, sanayi ürünü haline getirip pazarlamak gerekliliği konusunda tezlerini sürekli gündeme getiren Gönen, bu amaçla, 1996 yılında Tarım Bakanlığına yaptığı yazılı müracaatla ülkemizde ilk ve tek Patates Araştırma Enstitüsü’nü Bakan rahmetli Nafiz Kurt imzası ile Niğde’de kurdurtan isim olarak öne çıkıyor.
Patatesin sanayi ürünü haline gelip katma değerinin artması, raf ömrünü uzatıp pazarlama sorununa ciddi çözüm bulunmasının şart olduğu gibi konuları sıklıkla gündeme getiren Gönen, bu amaçla Niğde Patates Entegre Sanayi kurulması elzem olduğu ile ilgili çabalarının sonucunda bunun ilk adımlarının ise 1998’de atılmış, fakat Gönen’e göre oldukça önemli olan bu yatırımın o tarihten beri ilgi bekliyor.
AKIN GÖNEN KİMDİR?
Niğdeli siyasetçi Gönen 1942 yılında Niğde’nin Bor ilçesinde dünyaya geldi.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi konusunda Master yaptı. Şanlıurfa Valiliği ve Belediye Başkanlığı, Çankırı Valiliği, serbest Avukatlık, 17’inci Dönem (Ara Seçim) Niğde, 18’inci dönem İzmir, 19’uncu dönem Manisa, 20’inci dönem Niğde Milletvekilliği, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanlığı ile Devlet Bakanlığı yaptı. Gönen evli ve üç çocuk babasıdır.
(Dahi GEDİK)

{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }