CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TCDD Taşımacılık A.Ş.'de hizmet alımı yoluyla çalıştırılan personelin durumunu meclis gündemine taşıdı. Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu'na yönelttiği soru önergesiyle, kurumda hizmet alımıyla çalışan personelin sayısından kadro ve ücret iyileştirmelerine kadar birçok soruna dikkat çekti. 
Gürer ayrıca iktidarın gündemine aldığı esnek çalışmanın iş güvencesi ve kıdem tazminatını ortadan kaldıran bir süreci olarak kabul edilemez olduğunu söyledi.

“KADRO DA YOK, ÜCRETTE İYİLEŞTİRME DE”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hizmet alımı yoluyla çalıştırılan personelin kadroya alınması veya ücretlerinin iyileştirilmesi ile ilgili, “TCDD Taşımacılık A.Ş'de hizmet alımı yoluyla 1.857 personel çalıştırılmaktadır. Lojistik hizmet alımı ile 85 lojistik görevlisi, 95 koruma güvenlik görevlisi, 402 gişe görevlisi, 155 Yüksek Hızlı Tren (YHT) host ve hostesi çalıştırılmakta olup, personelin kadroya alınması veya ücretlerinin iyileştirilmesi ile ilgili yürütülen bir çalışma bulunmamaktadır.” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e verdiği yanıtta Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, TCDD Taşımacılık A.Ş.'deki son organizasyon değişiklikleri hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, "TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü organizasyon yapısında yapılan değişiklikler neticesinde yeni iş yerleri kurulmuş olup, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı Yönetmeliği'nde bu işyerlerini de kapsayacak şekilde revize yapılması çalışmalarına kısa zaman içerisinde başlanacaktır." dedi.
Uraloğlu ayrıca, hizmet alımı yoluyla çalıştırılan personelin kadro ve ücret iyileştirilmesine yönelik soruyu, “TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğünde görev yapan tüm personelin görev, yetki ve sorumlulukları belirlenmiş durumda olup organizasyon değişikliği, mevzuat değişikliği gibi nedenlerle ihtiyaç bulunması halinde gerekli düzenlemeler yapılmaktadır.” diye cevapladı.
Gürer Sütten Besici Kazanmıyor
LOJİSTİK MEMURLARI İÇİNDE YÜRÜTÜLEN BİR ÇALIŞMA YOK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, TCDD Taşımacılık A.Ş.'de çalışan lojistik memurları ve hizmet alımı yoluyla çalıştırılan personel hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, "399 sayılı KHK'nin II Sayılı Cetveline tabi sözleşmeli personel statüsünde 247 personel lojistik memuru pozisyonunda görev yapmakta olup, hizmet alımı yoluyla çalıştırılan lojistik görevlileri ile aynı görevi yapmamaktadır. Lojistik memurlarının özlük haklarının iyileştirilmesi ile ilgili yürütülen bir çalışma bulunmamaktadır." dedi.

GÜRER, “EMEKÇİLERİN ALIN TERİNE İKTİDAR DUYARSIZ KALIYOR”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iktidarın emekçiler üzerindeki tutumunu eleştirerek, “Bir kez daha gördük ki, emekçilerin alın teri ve hakkı söz konusu olduğunda, iktidarın duyarsızlığı ve ilgisizliği kendini göstermektedir. TCDD Taşımacılık A.Ş.'de hizmet alımı yoluyla çalıştırılan emekçilerin kadroya alınması ve ücret iyileştirilmesi konusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun verdiği yanıt, çalışanların umudunu kıran ve sorunlarını görmezden gelen bir açıklamadan ibarettir. Hizmet alımı yoluyla çalışan personel, lojistik memurları ile aynı işi yaparken, eşit haklardan yararlanamamakta ve emeğinin karşılığını alamamaktadır. Bu durum, adalet duygusunu zedeleyen ve çalışma barışını bozan ciddi bir problemdir. Bakanlığın bu konuda bir adım atmaması, işçi haklarına karşı duyarsızlığın ve çalışanların emeklerinin değersizleştirilmesinin bir göstergesidir. Kadro dışı bırakılan personelin sorunlarının çözümü için gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi ve eşit işe eşit ücret ilkesinin uygulanması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

“ESNEK ÇALIŞMA MASUM BİR UYGULAMA DEĞİLDİR “

Sendika kökenli CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer çalışma yaşamının AKP iktidarları döneminde modern köleliğe dönüştürüldüğünü ve düşük ücret politikası yanında emekçi haklarını. 22 yılda budandığını da söyledi.
 Sendika kökenli CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çalışma yaşamının AKP iktidarları döneminde modern köleliğe dönüştürüldüğünü ve düşük ücret politikası yanında emekçi haklarının 22 yılda budandığını söyledi. Gürer, "Emekliler ve asgari ücretliler açlık sınırı altında bir yaşama mahkum edilmişlerdir. İktidar, bu kadar emekçi hakkını gasp etmesine rağmen, yeni düzenlemeler peşinde olduğu kamuoyuna yansımıştır. Çalışanlar için bu sefer güvencesiz, kıdem tazminatı alamayacakları esnek çalışma gündeme getirilmek istenmektedir. Olması gereken, emeklilerin ve asgari ücretlilerin gelirlerinin artırılması için çalışmaktır. İş Kanunu’nda değişiklik yapılması ve 'Uzaktan çalışma modeli, Kısmi çalışma modeli, Değişken zamanlı çalışma modeli ve Akademik eğitim amaçlı çalışma modeli' tercihleri değerlendirilip, Meclis açılınca kanun teklifi olarak meclise geleceği söylenen düzenlemenin belli meslek gruplarını kapsayarak deneneceği ifade edilmektedir. Bir yumuşak geçişle sürecin sağlanıp tüm çalışma yaşamını sarması olasıdır. Enflasyonun tüm yükü emeklinin, çiftçinin, işçinin ve esnafın sırtına vurulmuşken, bu düzenleme iş güvencesi ve kıdem tazminatı güvencesi garanti altında olmadan konuşulamaz. Bu gibi çalışma yaşamını huzursuz edecek düzenlemelerden iktidar uzak durmalıdır." dedi.
(CHP)

Editör: Niğde Haber