Niğde’de yaklaşık 8 yıldır deri işleme ve saraciye sanatı  üzerine deri çanta, cüzdan, defter, aksesuar ve hediyelik eşya atölyesinde hizmet veren Niğdeli Ali Murtaza Kaya, atölyesinin Niğde’de ilk ve tek işletme olma özelliğini taşığını söyledi.

D S C 0422-1
“MESLEK ÜZERİNE GEREKLİ TÜM USTALIK VE DİĞER EĞİTİMLERİ TAMAMLADIM”
El sanatına nasıl başladığını ve atölye çalışmaları hakkında konuşan Ali Murtaza Kaya; “Niğdeliyim bu iş üzerine üretimler yapıyoruz. Bu mesleğe 2014 yılında üniversite hayatımda başladım. Orada tanıştım bu meslekle. Yaklaşık 7-8 yıldır işte bu mesleğin içerisindeyiz. Gerek ustalık olsun, sarı üreticilik olsun. Bu meslek üzerine gerekli tüm ustalık ve diğer eğitimleri tamamladım. Niğde’de bu konuda hizmet veren ilk ve tekiz diyebilirim. Şu an çanta, cüzdan, defter, deri üzerine işte aksesuarlar olsun, hediyelik eşya olsun, bu sektörde geleneksel el sanatları üzerine esasen geleneksel el sanatları odağında Bu sektörde üretim yapmaktayız. Bu özellikle geleneksel el sanatları dediğimiz kısımda bu bizim geçmişe yönelik olan bu tasarımları hayata kazandırmamız gerekiyor. Biz de bu konuda elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz” dedi.

D S C 0429
“ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNLER EL SANATLARI ALANINDA KENDİ EL EMEĞİMİZLE ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNLER”
Murtaza Kaya, “Bu meslek nesli tükenmiş el sanatları üzerine yani nesli genç el sanatlarından sayılmakta ve Kültür Bakanlığı bu konuda gerekli desteklerini veriyor. Bu konuya özellikle önem gösteriyorlar. Ürettiğimiz ürünler el sanatları alanında kendi el emeğimizle ürettiğimiz ürünler. İçinde kullandığımız maddeler kimyasal değil Özellikle toprak boya kullanıyoruz. Çantalarımızda işlediğimiz desenler, geleneksel Osmanlı, Selçuklu saray motiflerinden ibaret. Biz hem tarihimize, tarihin dokusunu yaşatmaya çalışıyoruz, hem de insanlara günlük kullanımda işte imitasyon, plastik değil de daha doğal, daha orijinal, daha uzun ömürlü Geleneksel gelecek nesillere de aktarılabilir yani evladiyelik ürünler sunmaya gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

D S C 0426

Dağ Mihmandarlığı Eğitimi tamamlandı Dağ Mihmandarlığı Eğitimi tamamlandı

“TAMAMEN KENDİ GAYRETİMLE YÜRÜTMEYE ÇALIŞTIM”
Saraciye Ustası Ali Murtaza Kaya ayrıca, “2014 yılında başladım bu mesleğe başladım destek almadım şu ana kadar ve Atölyeyi süreçte tamamen kendi gayretimle yürütmeye çalışıyorum. Niğde’miz deri konusunda gayet başarılı bir üretim sergilemekte. Bu ham maddenin yakınlığından dolayı özellikle Niğde’mizin deri saray üzerine daha da destek vererek bu işleri geliştirmesini gerek kundura olsun gerek çanta, bavul, valiz işte cüzdandır. Bu tarz ürünlerde üretim sektörünü arttırabilir, üretimi hayat verebilir. Bu yani bu sektörde daha çok canlandırabilirler. Ben açıkçası biraz daha böyle Niğde’mizin bu konuda bilinçli ve destek vererek bunu sağlamasını istiyorum.” İfadelerine yer verdi.
SARACİYE NE DEMEK?
Deri ve muşamba gibi malzemelerden yapılan bavul, çanta, cüzdan, kemer vb. ürünlerle saraciye denir. Üretilen bu deri eşyaların bakımında kullanılan ürünlerde saraciye grubu içerisinde yer alır. Saraciye ürünler daha çok deri ile yapılır. Ve deri daha uzun süre şık bir görünüm ile kullanılabilmesi için belli zamanlarda bakım yapılması gerekir. Deri eşyalar oldukça kullanışlı ve özel ürünlerdir. Bu özel ürünlerin bakımında kullanılan ürünlerinde özel olması gerekir. Bu nedenle saraciye ürünlerin bilinen yerden satın alınarak uygun kullanım koşulları ile deriye uygulanması gerekir. Kaliteli ve uygun bakım ürünleri ile bakım yapılan deri ürünler çok uzun ömürlü olur. Ve çok güzel ve şık bir görünüm ile size hizmet ederler. Saraciye ürünleri ile deri eşyalarınızı ilk günkü kadar yeni ve güzel bir görünüm ile kullanmaya devam edebilirsiniz.
(Dahi GEDİK/ÖZEL HABER)

Editör: Niğde Haber