EKONOMİ

Kemerhisar’da Tyana Kadın Kooperatifi kuruldu

Abone Ol

Niğde’nin Kemerhisar Beldesi’nde kadın dayanışmasıyla kurulan Tyana Kadın Kooperatifi, el emeğiyle güçleniyor. Türkiye genelinde kadın kooperatifleri, son yıllarda toplumsal kalkınmanın önemli bir parçası haline geldi.
Kadın emeğini ekonomiye kazandırmak ve aile bütçelerine katkı sağlamak amacıyla 10 Ekim 2024 tarihinde Tyana Kadın Kooperatifi Nazan Çağlak’ın başkanlığında, Mualla Taşkıran’ın başkan yardımcılığında ve 10 kadının ortak girişimiyle Kemerhisar’da kuruldu.
Adını Hititler döneminde Kemerhisar’ın bilinen adı olan Tyana’dan alan kooperatif, kadınların üretim gücünü ön plana çıkararak toplumsal kalkınmaya katkı sunmayı amaçlıyor.
Kooperatifte kadınlar; örgü çanta, deri aksesuarlar, iğne oyası takılar, bez çantalar, su kabağından avizeler ve mumluklar gibi hediyelik ve dekoratif ürünler üretiyor. Aynı zamanda kişiye özel tasarımlar ve magnetler gibi yenilikçi fikirlerle de pazarda yer edinmeyi hedefliyor.
Kooperatif, Niğde Valisi Cahit Çelik ve eşi Nermin Çelik başta olmak üzere, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Bor Belediye Başkanı Serkan Baran ve Kemerhisar Belediye Başkanı Ramazan Oya gibi bölge yöneticilerinin destekleriyle faaliyetlerini sürdürüyor. Aynı zamanda Niğde İl Kültür Müdürlüğü ve Niğde Ticaret Odası da kooperatifin gelişimine katkı sağlıyor.
“KADIN EMEĞİYLE BİRLİKTE BÜYÜYECEĞİZ”
Başkan Nazan Çağlak, kooperatifin kuruluş amacını, “Kadınların sadece ev ekonomisine değil, bulundukları çevreye de katkıda bulunarak el emeğiyle para kazanmalarını sağlamak istiyoruz. Amacımız, kadınların ürettikleriyle güçlü bir kooperatif yapısı oluşturarak daha geniş kitlelere ulaşmak” sözleriyle özetledi.
Başkan Yardımcısı Mualla Taşkıran ise, “El emeğinin ve kadın dayanışmasının gücünü göstereceğiz. Hedefimiz hem bireysel hem de toplumsal kalkınmaya katkıda bulunacak bir kooperatif yapısı oluşturmak” dedi.
TYANA İSMİNİN YOLCULUĞU
Kemerhisar’ın tarihinden esinlenerek seçilen Tyana ismi, hem bölgenin köklü geçmişine hem de kadınların geleceğe yönelik güçlü adımlarına işaret ediyor.
"Tuvana-Tyana" kelimesi, Farsça'da 'güçlü ve kuvvetli' anlamına geliyor. Bu da kooperatifin vizyonunu ve kadınların ekonomiye sağlam adımlarla katılma arzusunu simgeliyor.
KADINLARLA BİRLİKTE ÜRETMEK VE KAZANMAYI HEDEFLİYORLAR
Tyana Kadın Kooperatifi de bu hareketin bir parçası olarak, kadınların girişimcilik ruhunu desteklemeyi ve el emeğini ekonomiye kazandırmayı hedefliyor. Üyeler, önümüzdeki dönemde kooperatif ürünlerini hem yerel hem de ulusal pazarlara sunarak, kadın emeğinin değerini artırmayı planlıyor. Tyana Kadın Kooperatifi, üretim gücüyle yalnızca Kemerhisar'da değil, tüm Türkiye’de adından söz ettirmeye hazırlanıyor.
(Dahi GEDİK/ÖZEL HABER)





{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }