Uzkurt: Niğde POMEM yeniden faaliyete geçecek Uzkurt: Niğde POMEM yeniden faaliyete geçecek

Niğde’de baba mesleği olan demircilik işi yapan Adnan ve Harun Ulaşer kardeşler, nostalijl at arabası minyatürü yaparak mekanlara ayrı bir hava katıyorlar.
Kent merkezi Hıdırlık Sanayi sitesinde demir ustası olarak ticari faaliyetlerine devam eden Adnan ve Harun Ulaşer kardeşler, mesleklerini yaşatmak için minyatür at arabası yaparak hem 70 yıl at arabası ustalığı yapan merhum babalarının hem de demircilik mesleğini yaşatmaya çalışıyorlar.
At arabaları, motorlu taşıtların daha satın alınabilir düzeye gelerek yaygınlaşması sonrası artık sadece eski filmlerde ya da dekorasyon malzemesi olarak karşımıza çıkıyor. Ulaşer kardeşler at arabası üretimini farklı bir boyuta taşıyarak, hazırladıkları minyatür at arabalarıyla mekanlara renk katıyorlar.

Minyatür Nostaljik At Arabaları Mekanları Süslüyor (3)
“SİPARİŞ VE TALEPLER ÜZERİNE HAZIRLIYORUZ”
Demirci ustası kardeşler Adnan ve Harun Ulaşer; “Geçmişte önemli bir ulaşım aracı olan at arabaları teknolojiye yenik düşünce, minyatürleşerek süs eşyası haline geldi. 1932 yılında Bosna Hersek'ten Niğde'ye göç eden ve 6 yıl önce hayatını kaybeden at arabası ustası Salih Ulaşer'in oğulları olarak biz yoğun talep üzerine hem baba mesleğimizi hem de yerel kültürü yaşatmak için bayrağı devralarak minyatür at arabası imal etmeye başladık. Önceden bunların büyüklerini yapıyorduk. Bu arabalar piyasadan çekilince dekoratif amaçlı maketlerini yapmaya yöneldik. İnsanlar talepte bulunuyor, bizler de yapmaya çalışıyoruz. At arabasının üzerinde yaptığımız resimlerin veya çizimlerin hiçbir şablonu yoktur. Tamamen el emeği olarak hazırlıyoruz. Elimizden çıkan bir uygulamadır. Kendi emeğimizle çizimini yapıyoruz. Sipariş ve talepler üzerine hazırlıyoruz. İstenilen ölçüde boyutta biraz küçüğü biraz büyüğü yapılabilir” dedi.
(Salih ALPTEKİN)

Editör: Niğde Haber