EKONOMİ

NESOB Başkanı Yeşil: Esnafın durumunu Bakanımıza ilettik

Abone Ol

Niğde Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil, Ankara ve Bursa’da katıldığı toplantılarla ilgili açıklamalarda bulundu.
NESOB Başkanı Alim Yeşil katıldığı toplantıların ardından Niğde’ye gelir gelmez 2 buçuk milyonu aşkın esnaf ve sanatkarın sorunlarına çözüm olması üzere görüşmeler yapıldığını ifade ettiği ve sonrasında yaptığı açıklamasında; “İki ayrı toplantıya katıldık, önce Bursa ikinci toplantımızda Ankara'da. Burada genel anlamda piyasadaki yaşanan sıkıntıların ve bu sıkıntılar doğrultusunda ortaya çıkacak problemlerin neler olduğu Sayın Genel Başkanımıza aktardık. Kendisi de geçtiğimiz günlerde Sayın Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’le bir görüşme yaptı” dedi.
“TALEPLER BAKANIMIZA İLETİLDİ”
“Bizim katıldığımız toplantı ve görüşmede ayrıca Bakanlığa da sunduğumuz dosyada 2 buçuk milyonu aşkın esnaf ve sanatkarımızın en önemli sorunları ve taleplerini şu şekilde sıraladık” diyen Alim Yeşil sözlerine şöyle devam etti: “Esnaf ve Sanatkar olma hadlerinin yükseltilmesi. Kar oranı emsallerine göre düşük olan ürünler için ayrı bir hesaplama yöntemi getirilmesi ve Defter tutma hadlerinin yükseltilmesi. Kira stopajının kaldırılması. Ticari araçların ilk tescilinde ÖTV ve KDV indirimi yapılması akaryakıt vergilerinde indirim. İşe başlama ve işi bırakmada bürokrasinin azaltılması ve tek durak uygulamasına geçilmesi. EYT Kapsamında Emekli çalıştıran işverenlere sağlanan 5 Puanlık “Sosyal Güvenlik Destek Primi” desteğinin kaldırılmaması.
Enflasyon düzeltmesinin yılda bir kez yapılması. Ticari araç sahiplerine özel bir muayene sistemi oluşturulması. Araç Muayenelerinde Kredi Kartı ile yapılan ödemelerde alınan komisyonun kaldırılması sigara satış kar oranına ilişkin talebimiz. Bankaların POS Cihazlarında uygulanan yüksek komisyon kesintilerine ilişkin talebimiz ve hurda Araç teşvik programının yeniden hayata geçirilmesine ilişkin talepleri Sayın Genel Başkanımız Palandöken, Türkiye’nin dört yanından gelen birlik başkanlarımız ve federasyon başkanlarımızın talepleri doğrultusunda bu başlıkları sayın bakanımıza iletti.
“TEŞKİLATLAR FEDERASYONLAR VE BİRLİKLERİN MUTLAKA FİKRİ ALINMALI”
Esnaf teşkilatı olarak şunu istiyoruz biz, kanun hazırlayıcılar, kanun yapıcılar lütfen teşkilatın, esnafın TESK'in, federasyonların, birliklerin fikirlerini mutlaka almalıdır. Tabana inerek yasa hazırlasınlar. Biliyorsunuz ayın 1’i itibariyle işte herkes kendi kredi kartıyla alışveriş yapacak. İşte IBAN diğer bir IBAN'ı atma noktasında sıkıntılar var. Şimdi zaten piyasa dar, olan piyasa da ekonominin çarklarının dönebilmesi için bu çarka çomak sokmamak gerekiyor. Evet, vergi alınsın hemfikiriz. Ama Türkiye'nin de gerçekleri var. Yıllardır Türk milletinin, Türk esnafının, Türk vatandaşının alışageldiği sistemler var. Yani bir düzenleme yaparken bunlarda göz ardı edilmemeli. Biz aile yapısı sağlam bir toplumuz. Şöyle örnek vereyim, babanın kredi kartından eşi de, kızı da, gelini de, oğlu da yani herkes harcamasını yapar. Farklı bir hususu daha örnekleyeyim, vatandaşın şirketi var, yüzde yüzü kendisine ait. Tüzel kişi olarak da kendi üzerine ismi olan bir şirket. İkisi de aynı vatandaş. Şimdi bu vatandaşa bu hesaptan bu hesaba atamazsın. Veya o şahsi olan kredi kartından şirketine harcama yapamazsın dediğiniz zaman sıkıntı. Son derece yanlış bir uygulama. Ve nitekim tepkilerden sonra geri çekilme yapıldı. O yüzden yetkililere diyoruz ki, adımlar atılırken, uygulamalara geçilirken teşkilatlar federasyonlar ve birliklerin mutlaka fikri alınmalıdır.” 
(Dahi GEDİK)

{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }