2021 yılının Mayıs ayında yıkılan ve daha sorasında bir dönem yılan hikâyesine dönen zaman zaman ilerleyen ve mayıs ayında kaba inşaatı neredeyse biten Niğde 5 Şubat Şehir Stadyumu küllerinden yeniden doğarcasına yükselmeye devam ederken bizlerde projenin son halini yerinde inceledik.
7 bin 500 kişilik stadyumun tamamlanması ile birlikte, bu yıl TFF 3. Ligde mücadele edecek Niğde Belediyespor da müsabakalarını bu yeni stadyumda oynayacak.  Stadyumda ayrıca futbol maçlarının yanı sıra çeşitli birçok spor etkinlikleri de gerçekleştirilebilecek.  

NİĞDE PROTOKOLÜ BAKAN İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ
Bir dönem neredeyse tamamen tıkanan proje daha sonra geçtiğimiz Temmuz ayının başlarında Niğde Valisi Cahit Çelik, Ak Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ve Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’in Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Aşkın Osman Bak'ı ziyaretiyle hızlandı, daha öncesinde bir takım sebepler ile ilerleyemeyen projenin geriye kalan kısmı için destek ve tamamlanma sözünü almıştı.

003-3

PROJEDE TAMAMLANMA ORANI YAKLAŞIK YÜZDE 75
Projenin şuanki altyapı ve üst yapı çalışmalarının büyük bölümünde tamamlanma oranı yüzde 75’lere ulaşmış durumda.

TÜİK güncel işsizlik rakamlarını açıkladı TÜİK güncel işsizlik rakamlarını açıkladı

HEDEF YIL SONU
Toplamda 12 bin 438 metre kare arazi üzerinde Spor ve kentsel tasarım modeliyle tasarlanan Yeni sezona yetişmesi pek mümkün gözükmeyen Niğde 5 Şubat Şehir Stadyumu verilen sözün yerine getirilmesi durumunda yıl sonun da tamamlanması olası gözüküyor.

NİĞDE SPORU 3,5 YIL STADSIZ VE SALONSUZ KALDI
Atılan plansız bir adım ile 2021 yılından bu yana yani yaklaşık 3,5 yıl Stadyumuz ve merkez salonun yıkılmasıyla merkez Spor Salonsuz bırakılan Niğde’nin yeni stadyumuna kavuşması için gün sayan sporcular ve sporseverler, bu kayıp zaman diliminin Niğde’ye kaybettirdiklerinin de oldukça fazla olduğunu, geçtiğimiz sezonlarda ve süreçte ulusal basına kadar düşen bu durumun hesabının ise sorulmasından yana.

BİTTİĞİNDE NASIL OLACAK
Stadyumun tamamlanması durumunda her ne kadar 7 bin 500 kişilik bir kapasiteye sahip olacağı belirtilirken, 3. Lige Çıkan temsilcimiz Niğde Belediyespor’un ikinci sezonda bu sahada maçlarına çıkması bekleniyor.

5 Şubat Stdayumu

ÖNERİ PROJENİN KONUSU VE YERİ
“Niğde 5 Şubat Şehir Stadyum Kompleksi” olarak tasarlanan proje alanının çevresinde çeşitli spor aktivitelerinin düzenlendiği yeşil saha ve halı saha alanları ile birlikte bütün spor yerleşkesi görünümü saplanacak.

EKOLOJİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR STADYUM
Tasarlanan stad, içine yerleştiği peyzajda çevresiyle bir bütün olarak enerji etkin bir mimari düzlemde üretilmesi planlanırken, tasarımda topoğrafya verileri, kentsel ve coğrafik bağlam göz önünde bulundurularak kararlar alındığı biliniyor.

NİĞDE’NİN İLKİMİ VE COĞRAFYASI DA PROJEYE YANSIYACAK
Niğde’nin sıcak kuru iklimine uygun olarak, projenin kabuğunun toplam ısı geçirme katsayısı düşünülerek seyirci fuayelerinin yazın serin, kışın ise sıcak mekan konforunu sağlaması hedeflenirken, stadyum çatı örtüsünde ekonomik ve güncel bir malzeme olarak kullanılan hafif çelik sistem ile mesnetlenmiş teflon malzeme kullanılacak. Böylece Niğdeli sporseverler, vatandaşlar ve misafirler yazın sıcağından ve kışın soğuğundan etkilenmemesi sağlanmış olacak.

002-3
YAĞMUR SUYU DEPOLANIP PEYZAJ SULAMASINDA KULLANILACAK
Niğde 5 Şubat Şehir Stadyumu’nun çatı geometrisi yapının plastik etkisini güçlendirirken bir yandan da yağmur sularını toplayacak sarnıçları sayesinde, depolanan suyun peyzaj ve özellikle sahanın sulaması olarak tekrar kullanılması sağlanacak.

BİTTİĞİNDE BÖLGEDE ÖRNEK BİR PROJE OLACAK
Niğde 5 Şubat Stadyum’u, sosyal, ekonomik ve iklimsel sürdürülebilirlik ilkeleriyle bölgenin örnek spor yapılarından biri olması hedeflenirken projede bu ve bunun gibi yer alan konuların yapılıp yapılmayacağı, tesis teslim edilirken bir kez daha gündeme geleceği kesin!

VATANDAŞ NE DİYOR
Projenin tamamlanmasını dört gözle bekleyen bölge sakini vatandaşlar geride kalan 3,5 sene ile yapımında bitirilme sözü verilen yaklaşık 4 yıllık sürede, Niğde’nin bu kadar uzunca süre stadyumuz kalmasına değmesini beklerken, “Bölge uzunca bir zaman hafriyat alanı gibiydi. Toz toprak ve görüntü kirliği ise cabası oldu.

PROJENİN YIKIMINDAN BUGÜNÜNE HER ANINA ÇAHİTLİK ETTİK
Çevre sakinleri olarak projesi hemen hemen her gün film veya belgesel seyreder gibi seyrettik. Böyle plansızca başlanılan ve sonrasındaki aksaklıkları ve yapının tamamlanması için Niğde’de bazı yetkililer tarafından verilen mücadeleyi de gördük. Bu tesisin en kısa sürede faaliyete geçirilmesi oldukça önemli.

DEPREMDEN SONRA VAZGEÇİLİR BEKLENTİSİ OLUŞTU!
Malum stadyum bölgesinde bulunan birçok yapı 2023 yılı 6 Mart günü yaşanan depremden de oldukça etkilenmişti. Bizler bundan dolayı projenin yarım kalabileceğini ve hatta iptal edilebileceğini bile düşündük.

004-1

NİĞDE KALESİ PROJESİ, SANAYİ SİTESİ DEĞİŞİM PROJESİ VE STADYUM İLE BİRLEŞTİĞİNDE BÖLGE MUHTEŞEM BİR YER OLACAK
Bu bölgenin geleceği oldukça parlak. Yakın zamanda Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’in başlattığı sanayi bölgesinin değişim çalışmasının başlaması ve bölge ile birleşmesinde bu alan yeni bir kimliğe kavuşacak. Niğde Kalesi projesi ise bölgeye, stadyuma başka bir hava katacak. Kim bilir belki de çevre iller bile bizim stadyumumuzda maçlarını oynamak için can atarlar” dediler.

(Salih ALPTEKİN)

Editör: Niğde Haber