Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, elma üretimi ve rekoltesi hakkında değerlendirmelerde bulunarak, elma bahçeleri için toplulaştırma ve elma ihracatı ile ilgili bilgi verdi.
NİĞDE'DE YÜZDE 40’A, YÜZDE 50’YE VARAN BİR ÜRETİMİ VAR
Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar konuyla ilgili açıklamasında; ‘’Niğde bölge illere ve Türkiye'ye baktığımızda elma üretiminde ikinci ve üçüncü sırada yer almakta. Listede yer almasından çok üretimdeki farklılığımız önemli. Niğde elma üreten ve elmayla duyulan bir il oldu. Yani Amasya veya diğer adıyla misket elması olmak üzere bütün Türkiye'de üretimde söz sahibi ve birinci sırada olan bir elmamız var. Elmamız sofralık anlamda da kaliteli şekilde Niğde'mizde yetişmektedir. Bu da yaklaşık bu elmanın Niğde'de yüzde 40, yüzde 50’ye varan bir üretimi var. Diğer illerde bu Amasya dediğimiz veya diğer adıyla misket elması dediğimiz elmasının diğer illerde üretilmediğini görüyoruz’’ dedi.
NİĞDE’DE BU YIL 600 BİN TON ELMA REKOLTESİ
Bu yıl yaşanan sel ve dolu yağışının üretici ve elma üretimine etkisini anlatan Başkan Kenar; ‘’Bu yıl iklim değişikliğinden dolayı birtakım sorunlar yaşandı. Her ne kadar bu sorun yaşansa da bölgesel dolu yağışları, elmaya, meyveye zarar verdi. Diğer yandan da hastalık babında da kara leke dediğimiz için yağışın bol olduğu yıllarda günlerde kara leke dediğimiz hastalık oluşmuştu. Bu sorunu da çiftçi itinayla ilaçlamasıyla birlikte bu kara lekenin hastalığı çok fazla zarar vermeden bertaraf edilmiş oldu. İlimiz doğal afetlerden dolayı çok büyük bir zarar görmedi. Bu sene üretimde yaklaşık 600 bin ton olarak ülkede ikinci sırada olduğumuzu görüyoruz’’ İfadelerini kullandı.
ACİLEN TOPLULAŞTIRMAYA GİDİLMELİ
Elma bahçeleri hakkında da bilgi veren Kenar; ‘’Son yıllarda Niğde'mizde elmacılık ve bahçecilik anlamında büyük bir talep var. Büyük ve kapsamlı elma bahçeleri yapılıyor Niğde’ye, rakım olarak elmaya elverişli ve uygun görüldüğü için tabi ki. Ama geçmişe baktığımız takdirde Niğde'deki elma yetiştirilen bölgelere baktığımızda 50-60 yıllık, ağaçların hala dikili olduğunu ve bu ağaçların artık sökülüp yerine yenilerinin ekilmesi gerektiğini görüyoruz. Ama öbür tarafta baktığımız yani mülkiyet hakkı anlamında baktığımız takdirde de artık tarlayı Elma Bahçelerinin dekarını bölmekten çok elma ağaç sayısına göre bölünür hale gelmiş. O yüzden devletimiz tarafından buralarda acilen bir toplulaştırmaya gidilmeli. Bu bahçelerin birleştirilerek çiftçilik yapan küçük aile işletmelerinin bu bahçelerde ilinde veya köyünde bırakılması için bahçede çalışabilmesi için bu işlemlerin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Yani bu bahçelerin tekrar dizayn edilmesi gerektiğini ve son yıllarda kuraklıktan dolayı sulama konusunda da diğer bahçelerde sorun çıkıyor. Yeni tekniklerle, yeni elma çeşitleriyle birlikte sulamayı da öngörülerek çiftçilerimize köyünde bırakabilmek için modern bahçe ve modern sulama sistemleriyle birlikte tarla üç beş tarlayı bir araya getirerek çiftçilerimizin köyünde işçinin kapması için kendi geçimini sağlaması için böyle bir imkânlar yaratılması gerektiğini düşünüyorum’’ dedi.
YÜZDE 30-40 CİVARINDA ELMA’NIN İHRACATA GİTTİĞİNİ GÖRÜYORUZ
İhracat anlamında baktığımız zaman ilimizde ciddi bir ihracat yapılıyor. Yüzde 30-40 civarında elmanın ihracata gittiğini görüyoruz. Çünkü kalite anlamında ihracatçılarımızın buradaki elmaların daha kaliteli olduğunu söylüyorlar. O yüzden genellikle elma ihracatının Uzak Doğu bölgelerine gittiğini görüyoruz. Yani Hindistan başta olmak üzere o bölgede üç kesimine bakarsak yine Dubai gibi yani Orta Doğu gibi bu bölgelere de elma ihracatının olduğunu görüyoruz’ sözleriyle değerlendirmesini tamamladı.
(Dahi GEDİK)
Niğde,elma üreten ve elmayla anılan bir il oldu
Editör: Niğde Haber
Yorumlar