EKONOMİ

Niğde OSB ‘Yeşil OSB Sertifikasyonu’ için hazır

Abone Ol

Niğde Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Sürdürülebilir bir ekonomiye geçişin sağlanması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı ile bütünleşmenin korunması amacıyla oluşturulan Yeşil OSB Sertifikasyon sistemine hazırlık kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TSE Genel Müdürlüğünden farklı üç sistem sertifikasını aldı.
“ÇEVRE KİRLİLİĞİ OLUŞTURACAK HİÇBİR TESİSE ARSA TAHSİSİ YAPILMAMIŞTIR”
Niğde OSB tarafından gelişmeyle ilgili yapılan basın açıklamasında,  “Bugüne kadar yaptığı arsa tahsislerinde her türlü çevre kriterlerine uygun olan tesislere arsa tahsisi yapmış, kömür yakan bacalı tesislere ve çevre kirliliği oluşturacak hiçbir tesise arsa tahsisi yapılmamıştır. Niğde OSB deki parklar, yol kenarları ve sağlık koruma bantları; 80 bin çam ağacı, bin adet badem ağacı ve 150 bin adet lavanta ile yeşillendirilmiştir. Niğde OSB 8 bin metreküp gün kapasiteli atıksu arıtma tesisi (yeni inşa edilen ilave tesis ile birlikte) ile atık sularını arıtarak sulama suyu kalitesindeki atık suyunu tarımsal sulamaya vermekte, içme suyu arıtma tesisi ile bölge çalışanlarına kaliteli su dağıtımı yapmakta, güneş enerji santralleri ile de yenilenebilir enerji kullanarak karbon ayak izini azaltmaktadır. Niğde OSB-Yeşil OSB Sertifikasyon sistemine hazırlık için 8 Eylül 2021 Tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Sıfır Atık Bölgesi.14 Mart 2022 Tarihinde TSE Genel Müdürlüğünden TSE EN ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi. 26 Haziran 2024 Tarihinde de TSE Genel Müdürlüğünden TSE EN ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi sertifikalarını almıştır. Bölge içerisindeki tüm firmaların ve Niğde OSB’nin faaliyetlerindeki Karbon Ayak İzi hesabı işlemlerinin tamamlanması sonrasında YEŞİL OSB Sertifikası için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı aracılığı ile TSE Genel Müdürlüğüne başvuru yaparak ve denetimler sonrasında belgeleme işi tamamlanacaktır. “İfadelerine yer verildi.
YEŞİL OSB SERTİFİKASI NEDİR?
Niğde OSB tarafından basın açıklamasında ayrıca Yeşil OSB ile ilgili bilgiler de yer aldı.
“Yeşil Mutabakat Eylem Planı, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilmiştir. Sürdürülebilir bir ekonomiye geçişin sağlanması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı ile bütünleşmenin korunması amacıyla oluşturulmuştur. Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TSE tarafından OSB’ler için Yeşil OSB Sertifikası zorunluluğu getirildi.
Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi Projesinin temel amacı; ülkemizde yer alan sanayi bölgelerini, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda “Sürekli Gelişim” prensibi benimsenerek uluslararası standartlara ulaştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi’ne dahil olmak amacıyla ön koşullar ve performans kriterleri tanımlandı. Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi ön kriterleri ve performans kriterlerinin amaçları; Organize Sanayi Bölgelerinin yönetimsel ve izlemeye ilişkin performansının artırılması sağlamak. Su, atık su, atık ve kaynakları yönetmek için sürdürülebilir araçlar sağlayarak ve OSB’lerin çevresel ayak izlerini en aza indirerek çevresel performanslarının artırılmasını sağlamak.
İklim değişikliği sorunları ile çevre üzerindeki yerel ve küresel etkilerin ele alınmasını sağlamak.
İşçi hakları ve çalışma koşulları, cinsiyet, topluluk diyaloğu, arazi edinimi ve sosyal altyapı dahil olmak üzere toplumun ve çalışanların ihtiyaçlarını ele alarak sosyal performansın iyileştirilmesini sağlamak.
OSB yöneticileri ve işletme sahipleri için ekonomik performansın artırılmasını sağlamaktır.”
YEŞİL OSB SERTİFİKASYON SİSTEMİ İÇİN HAZIRLANAN ÖN KRİTERLERİ
“OSB’de üretimde olan en az 1 firmanın yer alması. OSB’deki atık sularının tümünün arıtılıyor olması.
OSB’de enerji üretim kaynağı olarak kömür kullanımının olmaması. OSB’nin TSE tarafından TS EN ISO 14001 ve TS EN ISO 50001 standartlarından belgelendirilmiş olması. İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlikle ile ilgili konuları izlemek ve yönetmek için organizasyonel yapıda bir birimin kurulması ve en az bir yetkin personel istihdam edilmesi.
OSB’nin en az temel seviye Sıfır Atık Belgesine sahip olması.
Performans kriterleri ise OSB Yönetimi, Ekonomik, Çevresel ve Sosyal Performans başlıkları olmak üzere 4 ana başlık altında değerlendiriliyor.
6 ön kriter ve 40 performans kriteri üzerinden değerlendirmeye tabi tutulan OSB’ler Yeşil OSB Sertifikası alabilecektir. Ayrıca OSB’lerin her geçen yıl gelişmelerini ve iyileşmelerini sağlayabilmek için, kriterlerden gerekli yeterliliği sağlayarak Yeşil OSB olma unvanına hak kazanan OSB’lerin her yıl İyileştirme Raporu hazırlaması beklenmektedir.”
(Dahi GEDİK)

{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }