Niğde’de düzenlenen 4. Gastronomi Festivali kapsamında Niğde Belediyesi, Niğde Balkan Göçmenleri Derneği ile birlikte “100.Yıl Mübadele Programı” gerçekleştirildi.
Programda Lozan mübadillerinin göç sırasında getirdikleri ve sonrasında kullandıkları kıyafet, mutfak malzemeleri ve tarım aletleri de sergilendi yine 1. Kuşak mübadillere ait fotoğraf sergisi de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
BALKAN TÜRKLERİNİN YAŞADIĞI SORUNLAR ELE ALINDI
Sergi ile eş zamanlı verilen resepsiyonda Yeşilburç’ta bulunan Dene Kadın Kooperatifi tarafından yapılan mübadele börekleri ve mübadele tatlıları ikram edildi. Sergi programının ardından İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Nilüfer Erdem mübadele öncesinde Balkan Türklerinin yaşadığı sorunları anlatan bir sunum yaptı.
ÇAĞLAR, MÜBADİLLERİN NİĞDE’YE KATKILARINI ANLATTI
Sunum sonrası, Niğde Balkan Göçmenleri Derneği Başkanı ve Araştırmacı Yazar Sedat Çağlar mübadele yolculuğunu ve göçün sonrasında yaşanan sorunları anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Çağlar sunumunda ayrıca Selanik Mübadillerinin Niğde’ye kattığı düğün, cenaze, bayram, yemek ve mani gibi kültürel değerlerden de söz etti. Program Niğde Belediyesi tarafından Plaket takdimi ile sona ererken, sergi Cumartesi günü akşam 17’ye kadar ziyaretçi ağırladı.
(Haber Merkezi)

Vali Çelik: Muhtarlar, devletimiz ile milletimiz arasında önemli bir köprü Vali Çelik: Muhtarlar, devletimiz ile milletimiz arasında önemli bir köprü

Niğde’de 100. Yıl Mübadele Programı Ve Sergisi (1)

Niğde’de 100. Yıl Mübadele Programı Ve Sergisi (3)

Niğde’de 100. Yıl Mübadele Programı Ve Sergisi (8)

Editör: Niğde Haber