EKONOMİ

Niğde’de 32 firmanın devlete borcu 950 milyon lirayı aştı!

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi yüzsüzleri ilk isim listesi belli olurken Niğde Vergi Dairesine yani devlete 5 milyon TL ve üzeri vergi borcu bulunan ve ödemeyen mükelleflerin isim listesi askıya çıktı. Listedeki mükelleflerin Niğde Vergi Dairesine olan borçları ise toplamda 1 Milyar TL’ye yani eski para ile 1 Katrilyon Lira dayanmış durumda!..
Uyarılara rağmen vergi ödemekten kaçındıkları için kamuoyunda "vergi yüzsüzü" olarak adlandırılan mükelleflerin isimleri bugünden itibaren kamuoyuyla paylaşılıyor.
TANIDIK İSİMLERDE VAR İLK KEZ DUYULANLARDA VAR
Açıklanan listelerde Niğde’nin yakından bildiği firma ve isimlerin yanı sıra ilk kez duyulan ve oldukça yüklü vergi borçları olan firmalarda açıklandı. 32 firma ve ismin bulunduğu listenin başında 188 milyon 75 bin 802 lira 67 kuruş vergi borcu ile SERFA PETROL ÜRÜNLERİ LOİJİSTİK TAŞIMACILIK SAN. TİC. LTD. ŞTİ. İsimli firma yer alırken, İkinci sırada KARDELEN PETROLCÜLÜK DEMİR ÇELİK İNŞ. İLT NAKLİYAT SAN. TİC. LTD. ŞTİ. 160 milyon 756 bin 705 lira 19 Kuruşluk vergi borcu ile yer aldı. Listede Niğde kamuoyunun ve hatta bir dönem dünya markası olan önemli bir firma daha yer aldı. 32 firmalık listenin 14’ncü sırasında bulunan firma ise BİRKO BİRLEŞİK KOYUNLULAR MENŞUCAT TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ yer alırken, BİRKO’nun vergi borcunun ise 21 milyon 316 bin 198 lira 24 kuruş olduğu belirtildi. Bir zamanlar Niğde dahil birçok ilde halıcılık alanında oldukça önemli bir marka olan firmanın geldiği nokta ise kamuoyu tarafından üzücü bir durum olarak nitelendirildi.
LİSTEDE EN ÇOK PETROL, AKARYAKIT VE İNŞAAT ŞİRKETLERİ VAR
Listede petrol, akaryakıt ve inşaat şirketlerinin çokluğu ise dikkat çekti. 32 satırlık listede petrol ürünleri ve inşaat firmalarının yanı sıra 1 medikal ürünler firması, 1 harfiyat ve hurda firması, 1 oto yedek parça ve hırdavat firması, 1 gıda toptancısı, 1 iş makinası imalatçısı ve “poransiyel mükellef” başlığı altında bulunan 3 firma yer aldı. Geriye kalan yaklaşık 24 firma ise iş kolları açıklamasına göre inşaat, petrol işi yapanlardan oluştu.
NİĞDE’DE 5 MİLYON VE ÜZERİ VERGİ BORCUNUN TOPLAMI DUDAK UÇUKLATTI: 950 MİLYON TL!
Niğde Vergi Dairesine 5 milyon ve üzeri borcu bulunan 32 mükellefin toplam borcu ise yaklaşık olarak 950 milyon TL! bu rakam eski paraya göre yaklaşık olarak 950 trilyon lira.  Bu borçların ise 2023 yılı aralık ayı sonuna kadar ödenmesi gerekirken 30.09.2024 tarihine kadar ödemesi gerçekleşmeyen borçlar olarak nitelendiriliyor.
NİĞDE’NİN YILLIK BÜTÇESİNİN 2 KATINDAN FAZLA
Niğde’nin 2024 yılı devlet yatırım bütçesi ise 450 milyon TL açıklanmıştı.
Bu firmaların devlete olan borcu Niğde bütçesinin 2 katından da fazla olduğu ortaya çıktı.
Geçtiğimiz aylarda duyurulan Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi yüzsüzleri isim listesi düzenli olarak açıklamaya başlarken, bu listelerde Vergi dairelerinde askıya çıkarıldı. Niğde’de faaliyeti bulunan bu firmaların borçları tahsil edilmeyi bekliyor.
5 MİLYON LİRANIN ALTINDA KAÇ MÜKELLEF BORÇLU KAÇ PARA BORCU VAR?
Kamuoyu bu listelerin ardından Niğde’de 32 firmanın gerisinde yani 5 milyon liranın altında Vergi borcu bulunan firmaları da merak etmeye başladı.
Binlerce işletmenin ve yüzlerce sıkıntılı işletmenin de varlığından haberdar olan vatandaşlar 5 milyon TL altında borçların toplamını da merak ediyor ve yetkilerden bu konuda da açıklama bekliyor.(Murat ÜMRNALİOĞLU)


Liste’nin Tamamı Şöyle:



{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }