Başkan Gümüştepe MÜSİAD’ın GİK toplantısına katıldı Başkan Gümüştepe MÜSİAD’ın GİK toplantısına katıldı

Birçok tarım ürününde olduğu gibi bakliyat ürünlerinde de kendinden söz ettiren Niğde’nin önemli ürünlerinden olan kuru fasulyede hasat dönemi başladı.
Fasulye üretiminde Türkiye sıralamasında 3’ncü sırada olan ve liderliğe doğru yürüyen Niğde'de, bu yıl 123 bin 650 dekar tarım arazisinde fasulye ekimi yapılırken yaklaşık olarak 42 bin 500 yon civarında ton rekolte bekleniliyor.
“EKİM ALANLARI BU YIL AZALDI REKOLTE ARTTI”
Konu hakkında ve hasat dönemi ile alakalı basın açıklaması yapan Niğde ziraat Odası Başkanı Veli Kenar ekim alanlarının bu yıl azaldığına dikkat çekerken, Niğde’de 2023 yılında 150 bin 560 dekar alanda ekim yapılırken 33 bin 855 ton rekolte elde edildiğini hatırlatarak şu sözlere yer verdi : “Bu yıl ise geçtiğimiz yıla oranla ekim alanımızda azalma olsa da rekoltede artış bekliyoruz. 2024 yılı üretim sezonunda 123 bin 650 dekar alanda ekimi yapılan fasulyede 42 bin 352 ton fasulye rekoltesi bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl dekar başına 225 kilogram fasulye hasat edilirken, bu yıl ise dekar başına 300 ile 350 kilogram arasında rekolte bekliyoruz. Her yıl olduğu gibi yine bu sene ürünlerimizin kalitesi çok güzel. Bin 300 rakımda yetiştiği için ürün tatlı ve lezzetli oluyor. O yüzden Niğde'de, Türkiye çapında tutulan bir fasulyemiz var.
DİĞER ÜRÜNLERDE DE HASAT BAŞLADI
Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden ve özellikle tarımsal ürünleri ile bilinen Niğde’de elma ve patates gibi fasulyede de hasat dönemi başladı. İlimizde bu yıl fasulye ekiminin azalmasındaki sebep çiftçilerimiz patates ekimine yönelmesinden dolayı geçtiğimiz yıla göre bu yıl fasulye ekim alanlarımız azaldı, ama rekoltemiz arttı” diye konuştu.
(Salih ALPTEKİN)

Editör: Niğde Haber