İyilikle büyüyorlar, kalplere dokunuyorlar İyilikle büyüyorlar, kalplere dokunuyorlar

Geçtiğimiz yıl Niğdeli yazar Ahu Kaya tarafından kaleme alınan ‘Renkler Ülkesi’ kitabı okuyucuyla buluşmak üzere internet satış noktaları ve kitapçılarda yerini almış ve kısa sürede beğeni toplamıştı. Yazdığı hikâye çocukların; Psiko-Sosyal (Duygusal Gelişim Alanı), Dil Gelişimi Alanında gelişmesine destek sağlarken şimdi ona destek olarak hikâyenin oyuncakları da sürece katkı sağlayacak.

ÖĞRENME YETENEKLERİNE KATKI SAĞLAYACAK
Yazar Ahu Kaya kitabında bulunan hikâye kahramanları birer oyuncak figür haline dönüşürken, kitap okuma sırasında okunan hikâyenin oyuncağı ile çocuğun oynamasına izinli vererek kas kontrolünü, el-göz koordinasyonunu sağlamayı öğrenirken, plan yapma, sorun çözme, sonuca ulaşma gibi bilişsel yetenekleri geliştirme fırsatını da yakalamasını büyük katkı sağlıyor.

Niğdeli Yazarın Kitabındaki Karakterler Çocuklar Için Oyuncağa Dönüştü (2)

HİKAYE VE GELİŞİM SÜRECİ
“Bu hikâyede okul öncesi arkadaşlık ilişkilerinin önemini, işbirliği ve dayanışmayı anlatmaktadır” diyerek Çocukların, fiziksel, bilişsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişim alanlarındaki gelişimini destekleyerek bu noktada, ebeveynlerin de çocuklarına, akranlarıyla olan ilişkilerini düzenleme konusunda rol model olmalarını sağladığını söylemişti.

YETENEKLERİ GELİŞTİRME FIRSATI
Yazar bu konu ile ilgili gazetemize verdiği özel röportajda; “Renkler ülkesi isimli çocuklar üzerine çıkardığım hikâye kitabının oyuncağını yaparak hayalimdeki karakteri çocuklar ile kavuşturabilmek en güzel başlarımdan birisi bu süreçte yanımda olan aileme teşekkürlerimi sunarım. Kitap okuma sırasında okunan hikâyenin oyuncağı ile çocuğun oynamasına izinli vererek kas kontrolünü, el-göz koordinasyonunu sağlamayı öğrenirken, plan yapma, sorun çözme, sonuca ulaşma gibi bilişsel yetenekleri geliştirme fırsatını da yakalar” dedi.
Doğası oyun olan çocuk, sosyalleşmeye oyun sırasında başlarken, yaratıcılık ve hayal dünyasını da Çocuğun okuma alışkanlığını geliştirmek için oyun yolu ile hikayeyi okumak çocuğun zihninde kalıcı bir izlenim bıraktığına dikkat çeken Ahu Kaya; “İlerleyen süreçte hikayemin müziğini de kendim yazarak ve söyleyerek ilerletmeyi düşünüyorum yaptığım işin en iyisini yapmak için çaba sarf etmek benim için onur verici. Yıllar önce başladı hikayem okul zamanında bir proje yarışması ile uzun zaman olsa da bu hikayeyi tekrar yazıp hayalimi gerçekleştirmek için adım attım bu süreçte sevdiklerinizin ailenizin yanında olması büyük güçtür o yüzden çocuklarınızın her türlü hayallerinde ve yapmak istedikleri her şeyde yanlarında olun, umut ve inanç büyük bir kazançtır. Yazdığım hikaye çocukların; Psiko-Sosyal (Duygusal Gelişim Alanı ), Dil Gelişimi Alanında gelişmesine destek sağlar.
Doğada bulunan nesneleri tasvir ederek çocuğa renkleri öğreterek aynı zamanda çocukların arkadaşlık ilişkisi, davranış kalıpları, empati kurma, benlik saygısı ve eğlence ortamı gibi birçok unsuru içerisinde barındırmaktadır.
Evrensel değerleri göz ardı etmeden, dünyanın güzelliğini yansıtan, doğaya hakim olmak yerine doğayla işbirliği yapan ve doğayı koruyan bir yaklaşımla konu ele alındı, hikayedeki kahramanlar abartıdan kaçınmış, yalın çocukların benimseyebileceği karakterlerdir. Kullanılan dilde şart ve üslûp içermiyor ana düşünceyi bir ders, bir ibret biçiminde vermeyip bunu sezinletmektedir.

Niğdeli Yazarın Kitabındaki Karakterler Çocuklar Için Oyuncağa Dönüştü (1)

KİTAP HAKKINDA
Doğadaki renkleri özdeştirerek anlatıp hem renkleri öğrenme hem de arkadaşları arasındaki bağın sağlanması açısından önemli olduğuna da değinen Niğdeli Yazar Ahı Kaya; “Okuma yapılmadan önce çocuğa uygun ortamın sağlanmalı, hikâye çok hızlı okunmamalı, her sayfada resimlerle ilgili konuşulmalıdır. Bu durum, çocuğun zihninde canlandırma yapmasını kolaylaştıracaktır. Okuma sırasında bir sonraki sayfaya geçmeden önce ‘‘Sence şimdi ne olacak?’’ sorusunu sormak, çocuğun hayal gücünü ve problem çözme becerilerini de destekleyecektir. Hikâye okunurken çocuğun sorular sormasına, resimlerle ya da hikâye ile ilgili yorumlar yapmasına izin verilmelidir. Çocuklar bir hikâyeyi dinlerken önceki deneyimleri ile bağlantı kurar, bu da onların kitabı dinleme amacıdır. Kitap bittikten sonra okunan öykü üzerine konuşmak, çocukların hikâyeyle ilgili duygularını ve düşüncelerini anlamayı kolaylaştıracaktır. Bir hikâyeyi okuyup bitirdikten sonra çocuğa hikâye hakkında sorular sormak, çocuğun dil gelişimini ve problem çözme becerilerini olumlu yönde etkiler. Çocuk bu sorulara cevap verirken hikâyeyi özetleyebilir ve olayları sıralayabilir. Hikâye puzzle (pazıl) şeklindeydi aradan 17 geçtikten sonra hikâye kitabı şeklinde çıkarttım İnsan eğer bir şeyi azim ile isterse mutlaka yapabileceğine inananlardanım.

“HER ÇOCUK KENDİ RENGİNİ YANSITIR”
Yazar Kaya ayrıca; ‘’Çocuğun sosyal gelişimi önce ailede başlar. Okul yaşamıyla birlikte genişler ve bağımsızlaşmaya başlar. Bu süreçte duyarlı ve ilgili bir ailede, çocuğun duygusal işaretleri doğru bir şekilde alınmalı çocuğun istekleri ve bakış açısı önemsenmelidir. Çocuk onu önemseyen, gereksinimlerine duyarlı davranan, onu ihmalden cezalandırıcı yaklaşımdan koruyan bir ortamda büyürse kendi potansiyelini gerçekleştirebilir. Ailede şiddet, çatışma, geçimsizlik gibi problemlerin yaşanması çocuk üzerinde yıkıcı etkiler yapar bu durum çocuğun okuldaki arkadaşları arasındaki iletişim bozukluğuna sebep olur. Bu yüzden sağlıklı bir birey yetiştirmek önemli süreçlerden geçmektedir. Unutmayalım ki bence ’Her çocuk kendi rengini yansıtır.’ dedi.

YAZAR AHU KAYA KİMDİR?
Niğde’de dünyaya gelen Ahu Kaya, eğitim almadan resim ve müzikle uğraştı. Bunun yanında yazarlık süreci 2007 yılında kız meslek lisesinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Proje Tabanlı Beceri Yarışmasına çocuk gelişimi bölümünde çocuklar ile yakından ilgilenerek onların hayal dünyalarını yansıtan ‘Renkler Ülkesi’ isimli hikâye yazarak okulu adına katıldı. O süreçte ailesi ve öğretmenlerinin desteğine müteşekkir olduğunun altını çizen Yazar Kaya ‘daima onlarla onur duyduğunu’ dile getiriyor.
(Abdullah BAYAR/ÖZEL HABER)
 

Editör: Niğde Haber