Niğde Valisi Cahit Çelik İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş başkanlığında düzenlenen Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü kapsamında İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) değerlendirme toplantısına katıldı. Vali Çelik, 81 il valisinin katıldığı VKS toplantısı sonrası Afet risklerinin azaltılması ve ile ilgili basın açıklamasında bulundu ve deprem ile ilgili hassasiyetlere değindi.
İLGİLİ KURUM AMİRLERİ HAZIR BULUNDU
Niğde Valiliği toplantı salonunda Vali Çelik başkanlığından gerçekleştirilen toplantıya Niğde Vali Yardımcısı Ahmet Arık, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Çiftçibaşı, AFAD Niğde Müdürü Nihal Öner, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Necmettin Şeker,Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Korkanç ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Nebol katıldı.
“6 ŞUBAT'TAKİ DEPREMDE İLİMİZ DE ETKİLENDİ”
Vali Çelik açıklamasında , “Bugün bakan yardımcımız Mehmet Aktaş Beyefendi'nin başkanlığında AFAD Başkanımız, AFAD'daki yöneticilerin tüm il valilerinin ve illerdeki izleme değerlendirme kurulu üyelerinin katıldığı bir toplantı oldu. Akabinde de arkadaşlarımızla ilgili arkadaşlarımızla Niğde'yle ilgili istişarelerde bulunduk. Tabii bildiğiniz gibi Türkiye'miz özellikle afetsellik anlamında depremlerin, heyelanların, sellerin çok yoğun yaşandığı bir ülke. Bu özelde de Niğde iline baktığımız zaman da Niğde'mizde afetsellik anlamında en fazla ön plana çıkan afet türü daha çok geçmişte kaya düşmeleri olmuş. Ama ilimizin doğu tarafında Ecemiş fay hattı. Batı tarafına da yine Tuz Gölü fay hattı olmak üzere 2 tane aktif fay hattı bulunmakta.
İLİMİZ AFETSELLİK ANLAMINDA BİRAZ DAHA GÜVENLİ BİR İL
Doğudaki fay hayatında 2016 yılında Sulucava merkezi 4.1 şiddetinde bir deprem. Yine Tuz Gölü fay hattına da 2020 yılında 5.5 şiddetinde deprem olmuş. İlimiz nispeten Türkiye’deki diğer illerle karşılaştırdığımız zaman afetsellik anlamında biraz daha güvenli bir il. Ama bildiğiniz gibi 6 Şubat'taki depremde ilimiz de etkilendi. Bu depremde 24 hasarlı binamız oldu. 25 tane de orta hasarlı bina oldu. Yani yaralanan, ölen vatandaşımız olmadı. Depremden biz etkilendik sonuçta bu çerçevede hem merkezi yönetimin başı olarak bizler hem de buradaki yerel idarecilerin sonuçta bunu bilip ona göre hareket etmesi gerekiyor” dedi.
VALİ ÇELİK RİSK AZALTMADA NİĞDE İÇİN RENK KATEGORİLERİNİ AÇIKLADI
Niğde Valisi Cahit Çelik sözlerinin devamında , “Afetlerde bildiğiniz gibi dört aşama var. Birincisi risk azaltma, ikincisi hazırlık, üçüncüsü müdahale dördüncüsü ise iyileştirme. Bu 4 aşamada birbiriyle bağlantılı. Risk azaltma konusunda ne kadar iyi bir hazırlığınız olursa o riski azaltacak ne kadar iyi tedbirler alırsanız hazırlık aşamanız o kadar kolay olur. Müdahaleniz o kadar güçlü olur ve iyileşme süreciniz de çok daha kısa sürer. O açıdan da özellikle risk azaltmaya yönelik olarak bakanlığımız bu işin çok üzerinde bizler de risk azaltmayla ilgili arkadaşlarımızın Niğde için belirlemiş olduğu 31 tane kırmızı kategorideki önemli faaliyet. 12 tane turuncu kategorideki orta düzeydeki faaliyet ve 12 tane de sarı kategorideki faaliyetler var. Onlarla ilgili arkadaşlarımızla istişarede bulunduk sizlerin vasıtasıyla da tüm vatandaşlarımıza özellikle risk azaltmayla ilgili idarelerin alacağı kararlara uymaları konusunda onları uyarmak istiyoruz.
RUHSAT ALINMADAN HİÇBİR ŞEKİLDE BİR BİNA YAPILMAMASI GEREKİYOR
Risk azaltma dediğimiz olgunun temelinde aslında en önemlisi yapıların yapılırken Fen ve sanat kurallarına uygun bir şekilde yapılması. Yani zemin etüdü yapılmadan zemini sağlam olmayan bir yere bina yapılmaması gerekiyor. Ruhsat alınmadan hiçbir şekilde bir bina yapılmaması gerekiyor. Sonuçta atış vattaki depremde bildiğiniz gibi elli binin üzerinde canımızı toprağa verdik burada eğer biz bu affetseydik meydana gelebilecek olan afetlerin insanlar canlılar mal varlığı üzerindeki yıkıcı etkilerini dikkate almazsak bir anlamda hem müdahalemiz çok güç olur hem de çok fazla olur. Bu aslında vatandaşlarımızın bu konuya riayet etmeleri gerekiyor. Az önce ifade ettiğim gibi Niğde'miz diğer illere oranla nispeten belki özellikle depremsellik anlamında biraz daha güvenli bir il ama sonuçta bizde de aktif olan faylar var. Ve diğer faylardaki kırılma İlimizi de etkileyebiliyor. Vatandaşlarımızın bilinçli bir şekilde bu konuda gereken önlemleri alıp yapı stoklarını ona göre gerekirse iyileştirmeleri veya yeni yapıyorlarsa da ona uygun bir şekilde yapmaları gerekiyor” diye konuştu.
YAĞIŞLAR VE ETİKERİNE VURGU
Vali Çelik açıklamasının son kısmında ise, “Özellikle iklim değişikliğinden kaynaklı ilimizde de çok kısa sürede bazen anı yağışlar oluyor. Bu ani yağışlardan kaynaklı da özellikle sel vakaları olabiliyor. Bu konuda da yine aynı şekilde özellikle belediyelerimizin hiçbir şekilde dere yataklarına, sel yataklarına, yakın yerlerde yapılara izin vermeme gerekiyor vatandaşımızın da yine aynı şekilde buralara ev yapmaması gerekiyor. Sonuçta belki afetleri engelleyemeyiz. Özellikle insan kaynaklı olmayan afetleri engelleyemeyiz. Ama aldığımız tedbirlerle bu afetlerin yaratacağı zararları çok minimuma indirebiliriz. Bu açıdan her vatandaşın bunu bilerek buna uygun hareket etmesi gerekiyor. İnşallah risk azaltmayla ilgili aldığınız tedbirler yapacağımız faaliyetler ilimizi, ilçelerimizi, memleketimizi muhtemel olabilecek her türlü afetten seviyede zarar verecek şekilde beri kılar.
GERÇEKTEN RİSK AZALTMA ÇOK ÖNEMLİ
Risk azaltmayla ilgili yaptığınız bir liralık harcama daha sonraki süreçte sizin AFAD'a müdahaleyle ilgili harcayacağınız 16 liradan kurtarıyor. Yani siz risk azaltmak için 1 lira harcamazsanız Daha sonra bunun bedelini 16 lira ödeyerek afetten sonra ödemek zorunda kalıyorsunuz. O açıdan gerçekten risk azaltma çok önemli. Ülke olarak aslında müdahale anlamında, afetlere müdahale anlamında, iyileştirme anlamında belki dünyadaki en iyi ülkelerden bir tanesiyiz. Ama üzülerek ifade iş risk azaltmaya geldiği zaman iş hazırlığı geldiği zaman o zamanda maalesef çok istediğimiz seviyede değiliz. Ülke olarak bu işi biraz daha önemseyip buna uygun hareket etmemiz gerekiyor. Alacağımız tedbirlerle her türlü afete daha hazır bir toplum haline geliriz.” İfadelerine yer verdi.
(Dahi GEDİK)