Vücut Geliştirme Şampiyonu’ndan Başkan Doygun’a ziyaret Vücut Geliştirme Şampiyonu’ndan Başkan Doygun’a ziyaret

Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yaz aylarında sıkça yaşanan anız yangınları ile ilgili olarak uyarıda bulundu.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kurumsal sosyal medya adresi üzerinden paylaşılan uyarıda, “Anız yakmak toprak verimini düşürür, #orman yangınlarına neden olur, binlerce canlıyı öldürür. Anız yakmayın, anızlı toprak işleme ve anıza ekim yöntemleri ile ilgili en yakın İl ve İlçe Müdürlüğümüzden bilgi alabilirsiniz. Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun.” Denildi.
ANIZ YAKMANIN ZARARLARI VE ÇEVREYE ETKİLERİ
Tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan tahılların toprakta kalan kök ve sap artıklarına ‘’Anız’’ adı verilmektedir. Ekonomik olarak değerlendirilemeyen bu artıklar tarlada önemli sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bu anızların büyük kısmı işleme ile toprağa karıştırılmakta veya yasak olmasına rağmen yakılmaktadır.
ANIZ YAKMANIN GENEL ZARARLARI
1- Anızın yakılması sonucunda; gerek tarımsal ekosistem, gerekse doğal ekosistem tahrip edilmektedir.
2- Özellikle topraktaki Karbon (C) ve Azot ( N) dengesi yok olmakta ve tarlalar verimsizleşmektedir.
3- Organik madde miktarı azalmaktadır.
4- Mikrobiyolojik aktivite gerilemektedir.
5- Omurgasızlar yok olmaktadır.
6- Toprağın su tutma kapasitesi azalmaktadır.
7- Toprak verimliliği düşmektedir.
ANIZ YAKMANIN ÇEVREYE ETKİLERİ
Yangınlar sırasında hava kirlenmektedir. Karayolu civarındaki anız yangınları görüş mesafesini azaltarak, trafik kazalarına sebep olmaktadır. Kontrolsüz olarak yakılan anızlar komşu tarladaki hasat edilmemiş ürünlerin yanmasına sebep olabilmektedir. Yangınlar bazen çitleri, tarla içerisindeki direkleri, meyve ağaçlarını yakabilmektedir. Orman ve konut yangınlarına sebep olabilmektedir. Yaban hayvanları ya yok olmakta, ya da yuvalarını kaybetmektedir.
ANIZ YAKMA VE EROZYON
Anız yakmanın en önemli etkilerinden birisi de kurak ve yarı kurak bölgelerde erozyonu artırıcı rol oynamasıdır. Anız yakmanın hem eğime dik hem de eğime paralel sürümde erozyonu ve su kayıplarını arttırdığı belirlenmiştir.
(Salih ALPTEKİN)

Nigde İl Tarım Müdürlügü

Editör: Niğde Haber