GÜNCEL

Uyuşturucu ile mücadelede ‘Ulusal Bağımlılık Eylem Planı’

Abone Ol

Yeşilay Niğde Şubesi öncülüğünde kentte il merkez, köy, belde, ilçe okul müdürlerine yönelik ‘Ulusal Bağımlılık Eylem Planı’ bilgilendirme programı düzenlendi.


Niğde Belediye Kültür Merkezinde gerçekleştirilen yoğun katılımlı programa Niğde Valisi Cahit Çelik, Niğde Emniyet Müdürü Yılmaz Delen ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Gürol Okyar ve Okul Müdürleri katıldı.


“GENÇLERİMİZİ UYUŞTURUCU TEHLİKESİNDEN KORUMA AMACIMIZLA BİR ARADAYIZ”
Vali Çelik programda yaptığı konuşmasında, “Bugün burada, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi uyuşturucu tehlikesinden koruma amacımızla bir aradayız. Uyuşturucu ile mücadelede Emniyet Müdürlüğümüz ve İl Jandarma Komutanlığımız tarafından Niğde ilimizde yürütülen başarılı operasyonlar, bu kararlı duruşumuzun bir göstergesidir.2023 yılı verilerine baktığımızda, Emniyet ve Jandarma birimlerimiz toplamda 180 kilogram esrar, 774 gram kokain, 327 gram eroin, 4.5 kilogram bonzai, 3.6 kilogram metamfetamin, 4.9 kilogram sentetik kannabinoid ve 311 bin 497 adet sentetik ecza ele geçirmiştir. Bu süreçte 524 kişi yakalanmış ve 155'i tutuklanmıştır.2024 yılı itibarıyla Emniyet ve Jandarma birimlerimiz toplamda 121 kilogram esrar, 9 kilogram kokain, 389 gram eroin, 7.4 kilogram bonzai, 6.1 kilogram metamfetamin, 2 kilogram sentetik kannabinoid ve 592 bin 737 adet sentetik ecza ele geçirmiştir. Bu operasyonlarda, uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı 642 olay aydınlatılmış, 772 kişi yakalanmış ve bunlardan 206’sı tutuklanmıştır.” Dedi.
VALİ ÇELİK’TEN BİLİNÇLENDİRME VE FARKINDALIK FAALİYETLERİNE VURGU
Vali Çelik konuşmasının devamında “Bu mücadelenin önemli bir ayağını da "En İyi Narkotik Polisi; Anne" projesi oluşturmaktadır. 2020 yılında hayata geçirilen bu proje kapsamında her geçen yıl artan bir çaba ile annelere yönelik farkındalık ve eğitim çalışmaları gerçekleştirilmiştir. 2020 yılında 5 etkinlikte 60 anneye ulaşılmışken, 2021 yılında 61 etkinlikte 2 bin 646, 2022 yılında 179 etkinlikte 4 bin 825, 2023 yılında ise 176 etkinlikte 4 bin 359 anneye ulaşılmıştır. 2024 yılı itibarıyla ise 98 etkinlikte 4 bin 610 anne ve anne adayına eğitim verilmiş, böylece her geçen yıl daha fazla aileye ulaşılarak hedef büyütülmüştür. Ancak bu mücadelede yalnızca güvenlik güçlerinin çalışmaları ile başarıya ulaşamayacağımızı hepimiz biliyoruz. Bu noktada, siz değerli okul müdürlerimize, rehber öğretmenlerimize ve eğitim camiamıza önemli görevler düşmektedir. Özellikle sınıf rehber öğretmenleri ve okul rehber öğretmenleri aracılığıyla öğrencilerimize yönelik bilinçlendirme faaliyetlerinin güçlendirilmesi, uyuşturucu tehlikesine karşı gençlerimizin farkındalığını artıracaktır. Her bir rehber öğretmenimizin öğrencilerin sorunlarını dinlemesi, onlara destek olması ve uyuşturucu tehlikesinden uzak durmaları için doğru yönlendirmeler yapması, bu süreçte hayati bir öneme sahiptir. Bu bilinçlendirme faaliyetleri, çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için güçlü bir toplumsal kalkan işlevi görecektir.” İfadelerine yer verdi.
“UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE HEPİMİZE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR”
Niğde Valisi Çelik konuşmasında YEDAM ve faaliyetleri hakkında bilgi vererek,  “Ayrıca, Yeşilay'ın Niğde’de faaliyet gösteren YEDAM merkezi de bağımlılıkla mücadelede yanımızda yer almaktadır. YEDAM, Ekim 2024 verilerine göre bağımlılık türlerine göre toplam 413 danışan ile birebir ilgilenmiş ve 2284 görüşme gerçekleştirmiştir. YEDAM’ın ilimizde yürüttüğü tanıtım ve iş birliği görüşmeleri de toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik önemli adımlardandır. Uyuşturucu ile mücadelede hepimize önemli görevler düşüyor. Çocuklarımız ve gençlerimizin sağlıklı bir geleceğe adım atmaları için el birliğiyle çalışmamız gerektiğini unutmayalım. Siz değerli eğitimcilerimizin bu sürece sağlayacağı katkılar için şimdiden teşekkür ediyor, bu mücadelede yanımızda olan tüm öğretmenlerimize ve güvenlik birimlerimize başarılar diliyorum.” Sözleriyle konuşmasını tamamladı.


“21. YÜZYILIN MAALESEF EN BÜYÜK FELAKETLERİNDEN BİRİSİ DE BAĞIMLILIKTIR”
Yeşilay Niğde Şube Başkanı Hayri Yıldız ise konuşmasında, “Niğde Yeşilay Şubesi olarak Ulusal Bağımlılık Eylem Planı kapsamında planladığımız bağımlılık ile ilgili mücadelede okullarda öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve velilerimize yönelik çalışmalar planladık. 21. Yüzyılın maalesef en büyük felaketlerinden birisi de bağımlılıktır.
Okullarımız, çocukların vakitlerini geçirecekleri, anne-babaların kafalarının rahat etmesi İçin çocuklarını gönderdiği bir mekân ya a da ailelerin proje çocuk yetiştirmeleri i için bir merkez değildir. Okul bütünüyle topluma insan yetiştirmek için, aileden sonra gelen hassas ve sıcak ikincil yuvadır. Bu gözle bakıldığı zaman ve çocuğa bu yönde okul hayatı aşılandığında aile-okul-çocuk üçgeni daha sağlıklı bir döngüye kavuşacaktır. Araştırmalar, çocuklukta yaşanan travmaların ve ihmalin uyuşturucu kullanımına sebep olduğu konusunda hemfikir. Çocuklarımızla aramıza aşılamayacak mesafeler koymamalıyız. Çocuklara muamelede, onlarla kurulan ilişkide şefkati, anlayışı ve hoşgörüyü elden bırakmamalıyız. Hz. Ali "Çocukların kalpleri tarla gibidir. Ne ekerseniz onu biçerseniz" buyuruyor. Bizler, insan sağlığının üç merkezinin olduğunu düşünen bir medeniyetin mensuplarıyız. Beden, ruh ve akıl sağlığı bir bütündür.” Dedi.
“İNSANI BAĞIMLILIKLARA SÜRÜKLEYEN, RUHSAL BOŞLUKLARI DOLDURMALIYIZ”
“Başkan Yıldız konuşmasının devamında, “Gençlerimizi de bu bilinçle yetiştirmeliyiz. Gençler arasında bağımlılık sorununa çözüm üretmek için önleyici çalışmalara imza atan Yeşilay, "Bağımsız Gençlik" ile tütün, alkol, madde, kumar ve teknoloji bağımlılıklarının gençlerin özgürlüğünü nasıl kısıtladığına dikkat çekiyor. Bazan türü ne olursa olsun bağımlılıklar özendiriliyor, bir yaşam tarzı gibi sunuluyor. Parlak yaşamlar, gençler için rol model olarak gösteriliyor. Uzaktan ışığı ne kadar parlak olsa da, bir yıldız sandığımız o şeyin, kimi zaman yok edici bir volkanik patlama olabileceğini gençlerimize anlatmalıyız. İnsanı bağımlılıklara sürükleyen, ruhsal boşlukları doldurmalıyız. Gençleri bağımlılıktan alıkoyacak Şeyin, spor, sanat ve bilim olduğunu unutmamalıyız. Bağımsız ve özgür olmanın tadını çıkarabileceğini çocuklarımıza ve gençlerimize anlatmalıyız ve yönlendirmeliyiz. Yeşilay Kulüplerimizi aktif ve bilimsel olarak hayata geçirmeliyiz. Yeşilay'ın okullarda her yıl düzenlediği sağlıklı nesil sağlıklı gelecek yarışmaları, Yeşilay Münazara, Yeşilay spor kulüpleri ve birçok alanda faaliyet yürüttüğünü burada sizinle paylaşmak istiyorum. Katılım konusunda bizzat ilgilenmenizi katkı Sağlamanızı bekliyoruz. ‘Bağımlılık gençlerin sadece sağlıklarını değil, tüm hayatlarını da tehlikeye atmaktadır.” İfadelerine yer verdi.


Konuşmalar sonrası Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kaçmaz katılımcılara bağımlılıkla ilgili sunum gerçekleştirildi.
(Dahi GEDİK)

{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }