Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, patates hasadı sürecinde üreticilerin iç piyasa, ihracat ve satış fiyatlarıyla ilgili değerlendirmede yaparak, ekim artışının bu yıl yüzde 31 arttığı, zincir marketlerin piyasaya müdahalesi gibi önemli açıklamalarda bulundu ve bu durumun devam etmesi durumunda üreticinin mağdur olmasının kaçınılmaz olduğuna işaret etti.
“PATATES SÖKÜMÜ İLE BİRLİKTE SANCILI BİR DÖNEMDE BAŞLADI”
Ziraat Odası Başkanı Kenar açıklamasına hasat dönemi ve aksaklıklara yer vererek başladı. Kenar; “Bilindiği üzere ilimizde patates sökümü yani hasadı başladı. Bununla birlikte sancılı bir dönem başlamış oldu. Temmuz ayından beri ilimizde patates sökümü devam etmekte yazlıklarla birlikte. Eylül ayının 15’i itibariyle ambar yapmak için de sökümlerimiz başladı. Çiftçilerimiz ambara da başladı. Biraz erken olsa da bu yıl patateslerin yaklaşık 20-25 gün baharın erken gelmesinden dolayı erken söküm yapılmaya başlandı. Hal böyle olunca da otomatik olarak bir anda yazlıklarla kışlıklar söküme girmiş oldu. Yine baktığımız takdirde geçtiğimiz yıl patatesin fiyatının hak ettiği bir yerde olduğu için bu yıl çiftçilerimiz patates ekimine daha çok yöneldi. Bu yönelimle yaklaşık yüzde 31 patates ekimi artışı da oldu. Patatesin bugünlerde fiyatının çok düşük olmasından dolayı çiftçilerimiz mustarip. Bunun da sebepleri az önce anlattığım gibi erken ekim, mevsimin 20-25 gün erken gelmesi, patatesin erken söküme girmesi yine kışlık patateslerin de aynı zamanda söküme girmesinden dolayı yaklaşık 4-5 liraya alıcı zor buluyoruz. “ Dedi.

Bakan Bolat: 15 bin dolarlık kişi başı milli gelire ulaşabileceğiz Bakan Bolat: 15 bin dolarlık kişi başı milli gelire ulaşabileceğiz

D S C 0419
BAŞKAN KENAR, PATATES VE İHRACATI ANLATTI
Oda Başkanı Kenar, “Geçtiğimiz yıl yani 2023 yılı içerisinde ihracatımız kısıtlanmıştı.2024 yılının Haziran ayının itibariyle ihracata açıldı. Fakat yaz dönemi olduğu için patates ihracata gitmiyor, gönderilemiyor. Çünkü göndermek için soğutucu depolarla veya konteynırlarla gitmesi gerekiyor. İhracatımızın yüzde 80’i Orta Doğu ülkelerine, sıcak ülkelere. O yüzden bu konteynır bulmakta da zorluk çekiyor ihracatçılarımız. Aynı zamanda geçtiğimiz yıl ihracatın kısıtlanmasından dolayı tabii ki bu ülkelere ürün göndermekte de zorlanıyor. Çünkü oradaki pazar paylarını kaybetmiş durumdalar. Tekrar pazarı yaratabilmek o kadar da kolay olmasa gerek. ”Diye konuştu.
“MALİYETLERİ ALTINDA ÜRÜN ALMAZLARSA ÇİFTÇİLERİMİZ MAĞDUR OLMAYACAKTIR”
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar açıklamasının son kısmında, “Fiyatlarımız şu anda en az 8 ile 10 lira olması gerekiyor ki bir üretim maliyetleri civarında olsun. Piyasa belirleyici eskiden Kabzımal dediğimiz hal’deki komisyoncular belirliyordu. Bugüne baktığımız takdirde bu bunlardan çok zincir marketler belirlediğini görüyoruz. Bazı zincir marketler hafta sonunda önümüzdeki hafta kaç liradan alacağını bir hafta önceden belirleyerek tedarikçilerini bildiriyorlar. Yine bu tedarikçilerle görüşülerek ve market sahipleri veya alım müdürleriyle görüşülerek gerçekten çiftçinin sadece patates değil, domatestir, diğer ürünlerin de maliyetleri altında ürün almazlarsa hem çiftçilerimiz mağdur olmayacaktır, hem de pazara güzel, kaliteli ürünler sunulacaktır. Böyle devam ederse önümüzdeki yıl çiftçilerimiz gerçekten patates veyahut da diğer ürünleri ekmekte zorlanacaktır. Yetkililerden, devletimizden beklediğimiz bu konuda bir adım atmaları her ne kadar geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanımız sağ olsun konuya el attı. Bazı kurum ve kuruluşlara, bakanlıklara yazarak patates tüketiminin daha çok patates tüketiminin yapılması konusunda talimatlar verdi ama yine de sahada çok fazla bunun etkisini göremedik. Ama bizim söylediğimiz şekilde olursa bizim için 3-4 lira büyük para ama tüketici için çok büyük para olmaması gerekiyor. O yüzden patatesten hesabı bizden alış fiyatı yaklaşık 8-10 lira olursa çiftçimiz de zarar etmemiş olur ve önümüzdeki yıl üretime devam etmiş olur. “İfadelerine yer verdi.
(Dahi GEDİK)

Editör: Niğde Haber