Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Fikri mülkiyet alanında nitelikli insan kaynağı havuzunu genişletme adına yeni ve önemli bir adımı hayata geçirdiklerini belirterek, “TÜRKPATENT AKADEMİ ile coğrafi engelleri ortadan kaldırarak ülkemizin her köşesinden katılımcılara ulaşacak, zaman ve mekândan bağımsız bir dijital akademiyi devreye alıyoruz. Patentten markaya, tasarımdan coğrafi işaretlere kadar geniş yelpazedeki bir bilgi külliyatını vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Öğrenmenin yalnızca fiziksel sınıflarla sınırlı kalmadığı dijital çağda, TÜRKPATENT AKADEMİ bünyesinde eğitimlerini başarıyla tamamlayan katılımcılarımızın yetkinliklerini dijital rozet ile tescil edeceğiz.” dedi.
Kurumun yazılım altyapısını yapay zeka teknolojileriyle güçlendirdiklerini ifade eden Kacır, “TÜRKPATENT’i, ülkemizdeki fikri sermayenin yalnızca koruyucusu olmanın ötesinde aynı zamanda gelişiminin de öncüsü haline getireceğiz.” diye konuştu.
Bakan Kacır, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun “TÜRKPATENT Akademi Lansmanı ve Yapay Zeka Destekli Dijital Dönüşüm Projesi İmza Töreni’ne katıldı. Kacır, Türkiye’nin fikrî üretkenliğin ve yenilikçiliğin destekçisi ve koruyucusu olan TÜRKPATENT’in hayata geçireceği yeni atılımların hayırlı olmasını diledi. Türkiye’nin her alanda özgün, yenilikçi, rekabetçi ürün ve hizmetler sunma kabiliyetini yükseltmeyi Milli Teknoloji Hamlesinin başarısının anahtarı olarak değerlendirdiklerini kaydeden Kacır konuşmasında şunları söyledi:
DÜNYA İKİNCİSİ: Fikri mülkiyet kapasitemizin yükselişi bizler için umut vesilesidir. Geçerli tescile sahip olan sınai mülkiyet portföyümüzü 22 yılda 93 binden, 2 milyonun üzerine çıkardık. Yerli patent başvurularında dünyada 12’nci, marka başvurularında dünyada 6’ncı, tasarım başvurularında ise dünyada 2’nci sıradayız.
TÜRKİYE’NİN NİŞANESİ: 2024’te yerli patent başvuru sayısında yeni bir rekor kırdık. Yerli patent başvuru sayısı 2024’de 10 bin 186’ya yükseldi. Bizler bu başarıyı, dünya sahnesinin her alanında yükselen bir Türkiye’nin nişanesi olarak görüyoruz. Ülkemizin fikri sermayesinin korunması adına oluşturulan güçlü kurumsal yapıyı yeni başarıları mümkün kılacak güçlü zemin olarak değerlendiriyoruz.
YENİLİK EKOSİSTEMİ: TÜRKPATENT’i yalnızca fikri mülkiyeti tescil eden değil; aynı zamanda fikri mülkiyet portföyümüzün ve yenilik ekosistemimizin gelişimine katkı sağlayan bir kuruma dönüştürdük. Kurumumuz, Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda, sınai mülkiyet bilincini toplumun tüm kesimlerinde oluşması adına da önemli çalışmalara imza atıyor.
DİJİTAL AKADEMİ: Fikri mülkiyet alanında nitelikli insan kaynağı havuzumuzu genişletme adına yeni ve önemli bir adımı birlikte hayata geçiriyoruz. TÜRKPATENT AKADEMİ ile coğrafi engelleri ortadan kaldırarak ülkemizin her köşesinden katılımcılara ulaşacak, zaman ve mekândan bağımsız bir dijital akademiyi devreye alıyoruz. Patentten markaya, tasarımdan coğrafi işaretlere kadar geniş yelpazedeki bir bilgi külliyatını vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz.
DİJİTAL ROZET: Halihazırda 1200 dakikadan fazla içeriğe sahip 56 eğitim modülünü bünyesinde barındıran akademiyi, önümüzdeki dönemde dijital kitaplar ve yayınlarla zenginleştirerek çok daha kapsamlı bir öğrenme deneyimi sunacağız. Öğrenmenin yalnızca fiziksel sınıflarla sınırlı kalmadığı dijital çağda, TÜRKPATENT AKADEMİ bünyesinde eğitimlerini başarıyla tamamlayan katılımcılarımızın yetkinliklerini dijital rozet ile tescil edeceğiz.
EPATS: E-Devlet platformumuza entegre EPATS Elektronik Başvuru Sistemiyle TÜRKPATENT’e bir yılda gerçekleştirilen 250 binden fazla başvurunun tüm işlemlerini dijital ortamda yürütüyoruz. Oluşturduğumuz güçlü veri altyapısıyla da kurumumuz personeli, ulusal ve uluslararası düzeyde geniş kapsamlı veri tabanlarını kolaylıkla tarayarak fikri mülkiyet başvurularını daha hızlı ve etkin şekilde değerlendirme imkanı buluyor.
İŞ AKIŞLARI SADELEŞECEK: TÜRKPATENT ve TÜBİTAK arasında imzalanacak Yapay Zeka Destekli Dijital Dönüşüm Projesiyle de TÜRKPATENT’in yazılım altyapısını yapay zeka teknolojileriyle güçlendiriyoruz. 24 aylık zaman diliminde gerçekleştirilecek proje sayesinde, halihazırda kurumumuzun bünyesinde farklı yazılımlar tarafından yürütülen iş süreçleri arasında entegrasyonu güçlendirerek iş akışlarını sadeleştireceğiz. Artık kurumumuz bünyesinde gerçekleştirilen başvurular, yapay zeka destekli sistemler sayesinde daha hızlı analiz edilerek benzersizlik araştırmaları çok daha etkin şekilde yapılacak ve süreçler otomatikleştirilerek değerlendirme süreleri minimum seviyeye inecek.
GELİŞİMİN ÖNCÜSÜ: Bu yeni altyapı, başvuru sahiplerine hem zaman kazandıracak hem de başvuruların doğruluğunu artırarak uluslararası standartlarda bir hizmet sunulmasını mümkün kılacak. Biz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sınai mülkiyeti ivmelendirmeye, fikirlerin ticari değere dönüşmesine katkı sağlamaya kararlılıkla devam edeceğiz. Türk Patent ve Marka Kurumumuzu, ülkemizdeki fikri sermayenin yalnızca koruyucusu olmanın ötesinde aynı zamanda gelişiminin de öncüsü haline getireceğiz.
COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ: Ülkemizin kültürel mirasını ve zenginliğini coğrafi işaretle tescilleyerek hem üreticimizi hem de tüketicimizi koruma altına almaya devam ediyoruz. 1680 Yerli coğrafi işaret tescili ile Çin’den sonra ikinci sıraya yükseldik. Ticarileşme ve uluslararası markalaşma hususunda önemli bir adım olan AB Coğrafi İşaret tescil sayımız bir yılda 18’den 29’a ulaştı.
KRİTİK ROL: Zengin kültürel değerlerimizi, tarihi birikimimizi, bu toprakların bereketini, ürünlerimizin hikayelerini bir araya toplayarak geniş kitlelere tanıtacağımız etkinlikleri 2025’de icra edeceğiz. Türkiye Yüzyılında kurumumuza biçtiğimiz bir diğer kritik rol ise; ülkemizin güçlü Ar-Ge ve inovasyon sisteminin çıktısı olan patentlerin ticarileştirilmesi ve ekonomik değere dönüşmesinin önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Bu doğrultuda, yenilikçi sanayiye entegre edilmesi, girişimcilere ve yatırımcılara sunulması için etkin mekanizmalar geliştirmeye devam edeceğiz.
(Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı)
Yerli patent başvuru sayısı 2024’te 10 bin 186’ya yükseldi
Bunlar da ilginizi çekebilir