Niğde Yeşilay Şube Başkanı Hayri Yıldız, kentte faaliyet gösteren, gazeteciler ve basın kuruluşu temsilcilerine Niğde Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ni (YEDAM) tanıtarak merkezin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

D S C 0546
Niğde Yeşilay Şube Başkanı Hayri Yıldız gazetecilere yaptığı açıklamada, “21. Yüzyılın en büyük tehlikelerinden biri maalesef bağımlılık. Yeşilay beş bağımlılık türüne psikoterapi, ayakta tedavi veren bir merkez. Bağımlılık alanında uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının görev aldığı YEDAM’ın bugüne kadar 2 bin 105 görüşme yaptıklarını 399 danışana ise hizmet verdik. Niğde YEDAM Fertek Mahallemizde bulunan tedavi amaçlı bir merkez. Şubemizde biliyorsunuz merkezde Niğde Valiliğinin yanında bulunmaktadır” Dedi.

Niğde'de trafik ve park sorunu çözüm bekliyor Niğde'de trafik ve park sorunu çözüm bekliyor

D S C 0570
UZMAN PSiKOLOG YEDAM‘I ANLATTI
Niğde Yeşilay Şube Başkanı Hayri Yıldız’ın ardında Niğde YEDAM personeli Görevli Uzman Psikolog, YEDAM ve merkezde verilen hizmetlerle ilgili sunumunda; “Yeşilay Danışmanlık Merkezi olarak biz beş bağımlılık alanında çalışıyoruz aslında. Nedir bunlar? Alkol, madde, kumar, internet ve sigara bağımlılığı olmak üzere tamamen ücretsiz bir şekilde ayaktan tedavi hizmeti sağlıyoruz. Yani danışanlarımız yani bağlı bireyler haftalık düzenli görüşmelere katılıyorlar. Bu görüşmelerde hem psikologlarıyla hem de sosyal hizmet uzmanlarıyla görüşebiliyorlar. Bazen danışanlarımızın şöyle endişeleri olabiliyor aslında. Acaba bilgilerim gizli kalacak mı Ya da biriyle paylaşılacak mı? Burada şunu vurgulamak istiyorum. Görüşmelerimiz tamamen gizlilik içerisinde gerçekleşiyor. Ve hiçbir kişi ve kurumla da paylaşılmıyor. Peki bireyler bize nasıl ulaşacaklar? 115 numaralı bir danışma hattımız var. Bu hattı arayarak aslında hem bilgi alabilirler hem de dilerlerse randevu planlayarak sonrasında yüz yüze görüşmelere katılabiliyorlar. Diğer yandan ailelerle de çalışıyoruz. Bazen bazı bireyler görüşmelere katılmak ya da tedavi almak istemeyebiliyorlar. Biz bu durumda ailelere destek veriyoruz. Kişi dışı görüşme dediğimiz bir görüşme var. Ve yine aileler sadece bağımlı birey katılmasa bile kendileri gelerek bizden destek alabiliyorlar. Tabii ki bağımlılık oldukça zorlayıcı bir alan. Bağımlılık, beyin hastalığı olarak tanımlanıyor. Kişinin beynindeki bazı bölgelerde hasarlar ve bozulmalar meydana gelebiliyor. Bu yüzden Mavide aslında üç aşama çok önemli. Öncelikle psikoterapi yani kişinin psikoloğuyla yaptığı görüşmeler, bir yandan sosyal hizmet görüşmeleri ve bir yandan da tıbbi tedavi gerekiyorsa, bir ilaç tedavisi alması bu üç aşama kesinlikle çok önemli. Biz de kişinin hayatını aslında geniş anlamda için bir yandan YEDAM' da atölyelerimiz var. Atölyede çeşitli etkinlikler yapabiliyor veya bir yandan da grup terapi çalışmaları yapabiliyoruz. Yani kişiye aslında hayatının her alanında desteklemek için çaba gösteriyoruz.” İfadelerine yer verdi.
(Dahi GEDİK)

Editör: Niğde Haber