GÜNCEL

NİĞDE’DEN DÜNYA DEVİ AMAZON’A UZANAN BAŞARI

Abone Ol

ÖZEL HABER-ÇAĞLAR TUNCER

Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar kasabasında doğup büyüyen Barış Al, bugün teknoloji devi Amazon Web Services (AWS) bünyesinde global iş geliştirme yöneticisi olarak dünya çapında projelere imza atıyor. Barış Al bu başarı öyküsünü, görev aldığı sosyal sorumluluk projelerini ve deneyimlerini ise Niğde haber gazetesine anlattı ve gençlere de cesaretli olmaları konusunda öğütlerde bulundu.

Barış Al, Türkiye’de yaşanan deprem felaketi sonrasında, İngiltere’deki arkadaşlarıyla birlikte "Bind The Gap" derneğini kurarak, deprem sonrası Türkiye’de ailesiz kalan çocuklara eğitim desteği sağlamaya devam eden derneğinde yöneticilik yapıyor.

Çocukluk yıllarını Niğde’de geçiren, eğitim hayatını Niğde İnönü İlkokulu ve Niğde Anadolu Lisesi’nde tamamlayan Al, kariyerinde küresel bir başarıya ulaşmasına rağmen köklerinden kopmadan, memleketiyle olan bağını güçlü bir şekilde koruyor.


NİĞDE’NİN BELDESİNDEN DÜNYA DEVİNE
Dünya çapında teknoloji dünyasının dev şirketlerinden, bilişim ve bulut (IT & Cloud) hizmetleri konusunda teknoloji ve pazar lideri olan Amazon Web Services (AWS) şirketinde Global Is Geliştirme yöneticisi olarak görev yapan ve uluslararası başarılara imza atan Barış Al, Niğde Haber Gazetesi’ne verdiği özel röportajda, Kemerhisar’dan başlayıp uluslararası bir başarı hikayesine dönüşen kariyerini ve hayatını samimi bir dille anlattı. Eğitiminden kariyerine, sosyal sorumluluk projelerinden Niğde’ye duyduğu sevgiye kadar her detayı bizimle paylaşan Al, gençlere de ilham dolu mesajlar verdi.

"EĞİTİM HAYATIMIN TEMELİ NİĞDE’DE ATILDI"
“Ben Niğde’nin Kemerhisar beldesinde doğdum,” diyerek söze başlayan Barış Al, ilk, ortaöğretim ve lise yıllarını Niğde’de geçirdiğini söyledi. Yaklaşık 11 yıldır ailesiyle birlikte İngiltere’de yaşadığını ifade eden Al, bu süreçte Niğde’den hiç kopmadığını söyledi. “Niğde’de büyümenin bana kazandırdığı en önemli değerlerden biri, aile bağlarının güçlü olması ve dostlukların uzun yıllar sürmesidir,” dedi.
Niğde Anadolu Lisesi’ndeki eğitim döneminin kendisine büyük katkı sağladığını ifade eden Al, burada akademik, dil, spor ve sanat alanında aldıkları eğitimin ve deneyimlerinin üniversite hayatında ve profesyonel iş yaşamında faydalı olduğunu söyledi ve emeği geçen öğretmenlerine sonsuz teşekkürlerini ileterek; “Niğde’de öğretmenlerimizin verdiği kaliteli eğitimin yansıra bize hayata nasıl bakmamız gerektiğini de öğretildi. O dönemde edindiğim arkadaşlıklar ve değerler, hayatımın her anında yanımda oldu. Burada sadece akademik bilgi değil, hayata dair önemli değerler öğrendim. Öğretmenlerimiz bizi her zaman daha ileriye gitmemiz için teşvik etti. Arkadaşlıklarımız, disiplinimiz ve hedeflerimiz burada şekillendi” dedi.
Daha sonra 1996 yılında üniversite eğitimi için İstanbul’a gittiğini belirten Al, bu dönemin hem eğitim hem de kariyer açısından dönüm noktası olduğunu ifade etti.
Genç yaşlarda teknolojiye duyduğu ilgi duyan Barış Al, Niğde'de geçirdiği çocukluk yıllarının zorluklarına rağmen bu ilgiyi hep koruduğunu belirtiyor. Barış Al, dijital dünyanın henüz başlangıç aşamalarında olduğu ve imkanların kısıtlı olduğu bir dönemde büyüdüğünü ifade ediyor.

"Teknolojiye olan ilgim her zaman vardı," diyen Barış Al, "Ancak dönemin koşulları çok sınırlıydı. İnternetin olmadığı, dijital dünyanın sadece basit cihazlarla sınırlı olduğu, televizyon içeriklerinin yeterli olmadığı ve seyahat etmenin çok kolay olmadığı bir çocukluk döneminde maalesef ilgi belirli bir yerde kısıtlanıyordu. Bu dönemde çocukların doğru yönlendirilmesi, cesaretlendirilmesi ve desteklenmesi oldukça önemli dedi.


"İYİ BİR ALTYAPI İLE BÜYÜMEK BAŞARI İÇİN EN ÖNEMLİ ADIM"
Eğitimin sadece akademik açıdan değil, aynı zamanda sanat ve spor faaliyetleri açısından da çok değerli olduğunu vurgulayan Al, Niğde’deki gençlik döneminde yakaladığı eğitim fırsatlarının kendisi ve arkadaşları için büyük bir avantaj sunduğunu belirtti. "O dönemde yetişen birçok arkadaşımız kendini geliştirme şansı buldu ve hala Niğde ile bağlarını koparmadan başarılı bir şekilde profesyonel hayatlarına devam ediyorlar," dedi.
KÜRESEL BAŞARILAR
Üniversiteden mezun olduktan sonra küçük bir mühendislik firmasında işe başladığını anlatan Al, “8 ay gibi kısa bir sürede yolum Alcatel ile kesişti ve bu benim için büyük bir dönüm noktası oldu. Bu dönemde MBA yüksek lisansımı da tamamladım. Ardından Borusan Telekom’da Kanal Satış Yöneticisi, Aneltech’te Telekom Satış Direktörü ve Redback’te Ülke Müdürü olarak çalıştım,” diye ekledi.
Aynı zamanda 8 yıl boyunca Ericsson Türkiye yönetim kadrosunda yer aldığını belirten Barış Al, Burada gerçekleştirdiği başarılı projeler sonrasında Avrupa ve Latin Amerika bölgelerinden sorumlu İş Geliştirme ve Satış Direktörü olarak İngiltere’ye transfer olduğunu dile getirdi.
Ericsson’dan sonra Dell Teknoloji’de Avrupa ve Ortadoğu Satış Direktörü olarak görev yaptığını ifade eden Al, şu anda ise Amazon Web Services (AWS) şirketinde Global İş Geliştirme Yöneticisi olarak çalıştığını söyledi. “AWS, bilişim ve bulut teknolojilerinde lider bir firma. Buradaki çalışmalarım bana yeni deneyimler kazandırıyor,” dedi.
AMAZON VE TEKNOLOJİNİN HIZLA DEĞİŞMESİ
Amazon Web Services (AWS) bünyesinde global yönetici olarak görev yapan Barış Al, 24 yıllık Telekom sektöründeki deneyimiyle teknoloji dünyasında önemli bir yer edindi. Al, 2G’den 6G’ye kadar uzanan bir yolculuğun önemli bir parçası oldu ve bu süreçte teknolojik devrimlere katkı sağladı. AWS’de, özellikle bilişim ve bulut teknolojileri alanında, telekom operatörlerine altyapılarını geliştirme ve son kullanıcı deneyimlerini iyileştirme konusunda yenilikçi çözümler sunuyor.
Al, AWS’deki görevini ve karşılaştığı zorlukları şu şekilde anlattı: “Teknolojinin hızla değişmesi ve buna adapte olabilmek en büyük zorluklar arasında. Ancak bu hizli degisim aynı zamanda daha verimli çözümler geliştirmemize ve hayatı kolaylaştıran teknolojileri piyasaya sunmamıza olanak tanıyor. Teknolojik dönüşümün öncüsü olmak büyük bir ayrıcalık. Diğer bir zorluk ise küresel pozisyondan dolayı içinde bulunduğum seyahat yoğunluğu.”



AWS’DEKİ BAŞARILARI VE "BİND THE GAP" DERNEĞİ İLE ÇOCUKLAR İÇİN YENİ BİR UMUT YARATIYOR
AWS’deki başarısının yanı sıra Barış Al, toplumsal sorumluluk projelerine de büyük önem veriyor. Türkiye’de yasanan deprem felaketi sonrasında, İngiltere’deki arkadaşlarıyla birlikte "Bind The Gap" derneğini kurarak, deprem sonrası ailesiz kalan çocuklara eğitim desteği sağlamaya karar verdiler. “Bind The Gap derneğini yaklaşık bir yıl önce kurduk. Amacımız, çeşitli sebeplerle ailesini kaybetmiş çocuklara çağdaş, demokratik ve bilimsel bir eğitim fırsatı sunmak,” dedi.

"BİR HAYATI DEĞİŞTİR, DÜNYA DEĞİŞSİN"
Sadece iş hayatıyla değil, sosyal sorumluluk projeleriyle de adından söz ettiren Barış Al, İngiltere merkezli Bind The Gap yardım derneğinin kurucularından ve aynı zamanda yönetim kurulu uyesi. “Derneğimizi 29 Ekim gibi özel bir tarihte kurduk. Misyonumuz, ailesini kaybetmiş çocuklara kaliteli eğitim fırsatları sunmak” dedi.
Dernek çalışmalarında Niğde Çağdaş Eğitim Vakfı ve Niğde ODTÜ Koleji ile de iş birliği yaptıklarını anlatan Al, “Eğitimle çocukların hayatına dokunarak daha iyi bir gelecek yaratmayı hedefliyoruz,” diye ekledi. Bind The Gap derneği, bireysel burs vermek yerine, ihtiyaç sahibi çocukların eğitim masraflarını, anlaşma yaptıkları özel veya vakıf okullarına doğrudan ödeyerek karşılıyor. Barış Al, derneğin misyonunu şu sözlerle açıkladı: “Çocukların geleceğini şekillendirecek olan eğitim, onların yaşadığı zorlukları aşmasına yardımcı olabilir. Biz de buna katkı sağlamak için dernek olarak eğitime yatırım yapıyoruz. 2025 yılına kadar bu sayıyı 250’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca, kültürel değerlerimizi yaşatabilmek adına 23 Nisan Çocuk Bayramı, Cumhuriyet Bayramı gibi özel günlerde etkinlikler düzenliyoruz,” diye ekledi.


"DİL, CESARET VE SÜREKLİ ÖĞRENME BAŞARININ ANAHTARIDIR"
Amazon Web Services (AWS) global yöneticisi Barış Al, Niğde’den dünyaya açılmak isteyen gençlere ve girişimcilere önemli tavsiyelerde bulundu. Özellikle küresel teknoloji sektöründe yer almak isteyenler için bir yol haritası çizen Al, başarılı olmanın temelinde dil, cesaret ve sürekli öğrenme olduğunu vurguladı.
Al, “Uluslararası şirketlerde çalışabilmenin en temel başlangıç noktası ileri düzeyde bir yabancı dil konuşabilmek,” dedi ve ekledi: “İletişimi güçlü olan, kendini rahatça ifade edebilen gençler, daha başarılı olabiliyor. Bu yüzden küçük yaşlardan itibaren yabancı dil öğrenmek ve bunu sürekli geliştirmek, gelecekte farklı fırsatlar yaratma şansı verecektir. Cesaret ve kendine güvenmek bu süreçte en önemli faktörlerden biri. Bugün Niğde’den çıkan bir genç, dünya çapında teknoloji sektöründe önemli bir yer edinebilir. Tek gereken doğru bilgiye ulaşmak, kendini geliştirmek ve fırsatları değerlendirmektir” dedi.

"NİĞDE’DEKİ KÖKLERİM VE ANILARIM BENİM EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİM"
Dünya çapında başarı elde eden Amazon Web Services’in global iş geliştirme yöneticisi Barış Al, yıllardır yurt dışında yaşıyor ve farkli ulkelerde önemli projelere imza atıyor.
Barış Al, Niğde ile olan bağını şu sözlerle ifade ediyor: "Her ne kadar uzun zamandır dışarıda yaşıyor olsam da, köklerimiz hâlâ Niğde’de. Birbirine sevgi ve saygıyla bağlı çok büyük bir aile içerisinde yaşıyorum. Ailemin büyük bir kısmı hâlâ burada yaşıyor. Dolayısıyla doğup büyüdüğüm yerde onlarla daha fazla zaman geçirebilmek benim için en büyük mutluluklardan biri."

"AWS TEKNOLOJİLERİ NİĞDE'NİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYABİLİR"
Amazon Web Services (AWS) global iş geliştirme yöneticisi Barış Al, AWS’in sunduğu bulut hizmetlerinin Niğde gibi bölgelerin gelişimine büyük katkı sağlayabileceğini belirtti. Özellikle yapay zeka ve kurumsal alanda sundukları ileri seviye bulut hizmetlerinin, bilişim maliyetlerini düşürüp verimliliği artırarak büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti. Ancak bu teknolojilerin kullanımının henüz sınırlı bir insan kaynağıyla desteklendiğini vurgulayan Al, küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu fırsatlardan tam anlamıyla yararlanabilmesi için daha fazla eğitim ve kaynak sağlanması gerektiğini söyledi.
Barış Al, bu gelişimi desteklemek adına Niğde’de üniversite veya özel eğitim kurumları üzerinden AWS bulut teknolojileri eğitimlerinin verilmesini önerdi. Bu tür eğitimlerin, katılımcılarına uluslararası sertifikalar kazandırarak, onları dünya çapında projelerde çalışmaya da hazırlayabileceğini belirtti: "AWS eğitimleri sonrasında belirli sınavları geçen kişiler, uluslararası sertifikalara sahip oluyor. Bu sertifikalar ve teknik bilgi birikimi ile uluslararası projelerde uzaktan çalışma fırsatları da yaratılabilir. Niğdeli gençlere yeni iş fırsatları yaratabileceği gibi, küçük ve orta ölçekli yerel şirketlerde bu kaynaklar sayesinde operasyonlarını daha verimli hale getirebilirler."
Al, bu tür projelerin, Niğde’nin ekonomik gelişimine ve gençlerin geleceğine önemli katkılar sağlayacağını, aynı zamanda bölgedeki girişimcilik ve turizm alanlarında da önemli fırsatlar yaratabileceğini sözlerine ekledi. Bu teknoloji eğitimleriyle, Niğde’nin dijital dünyada daha güçlü bir konuma gelmesi mümkün olabilir.

"NİĞDE'DEN DAHA FAZLA TEKNOLOJİ GİRİŞİMCİSİ ÇIKMASI İÇİN EĞİTİM VE DANIŞMANLIK ŞART"
Amazon Web Services (AWS) global iş geliştirme yöneticisi Barış Al, Niğde gibi illerden daha fazla teknoloji girişimcisi ve liderinin çıkabilmesi için eğitim ve danışmanlık çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. Gençlerin, lise ve üniversite dönemlerinde sektördeki liderlerle düzenli olarak bir araya gelmesi ve danışmanlık alması gerektiğine dikkat çeken Al, bu tür buluşmaların, gençlerin kariyer hedeflerini şekillendirmelerine önemli katkı sağladığını söyledi.
Barış Al, Niğde’deki kariyer günleri gibi etkinliklerin sürekli hale getirilmesi ve kapsamının genişletilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu tür organizasyonlarda gençlere sektörel bilgiler ve kariyer tavsiyeleri verilmesinin faydalı olacağını belirtti: "Eminim Niğde’de kariyer günleri benzeri çalışmalar yapılıyordur. Bu çalışmaları sürekli hale getirip kapsamı genişletilebilir. Gençlerle uzaktan veya yerinde düzenli görüşmeler yaparak onları yönlendirmek ve sorularını yanıtlamak bana heyecan verici geliyor."
Al, AWS’in eğitim programları ve girişimciler için sunduğu iş ortaklığı modelleriyle de yerel girişimciler için fırsatlar yaratılabileceğini belirtti. Özellikle teknoloji ve girişimcilik alanında hevesli Niğdeli gençlerle çalışmanın kendisi için heyecan verici olacağını ifade etti: "AWS'in eğitim programları ve girişimciler için iş ortaklığı modellerini değerlendirip bir plan çıkartılabilir. Bu alanda hevesli ve öğrenmeye açık Niğdeli gençlerle birlikte çalışmak çok heyecan verici olacaktır."

"EN BÜYÜK HAYALİM; NİĞDE’YE KATKI SAĞLAMAK VE GENÇLERİ GELECEĞE HAZIRLAMAK "
Amazon Web Services (AWS) Global İş Geliştirme Direktörü Barış Al, kariyerinde elde ettiği uluslararası başarıların yanı sıra, memleketi Niğde’ye katkı sağlamak için de heyecanla projeler geliştiriyor. AWS’deki iş geliştirme liderliği ve deneyimlerinden edindiği birikimle, Niğde’de eğitim ve teknoloji alanında önemli adımlar atmayı hedefliyor. Al, Niğde’den bağlarını koparmadan, özellikle eğitim alanında katkı sağlamak istediğini şu şekilde dile getiriyor: "Önümüzdeki süreçte, Niğde’den bağlarımı koparmadan, bugüne kadar edindiğim tecrübelerimle özellikle eğitim ve teknoloji alanında çalışmalar yapmak en büyük hayalim. Eğitim ve teknolojinin, toplumların gelişmesindeki en önemli kavramlar olduğunu hepimiz biliyoruz. AWS olarak, ekibimizdeki mühendislerle birlikte hem üniversite hem de lise çağındaki Niğdeli gençlere destek olmak, benim için büyük bir mutluluk olacaktır. Bind The Gap dernek çalışmalarımız, Niğde ile organik bağlarını koruyacak şekilde daha da yoğun olarak devam edecek. Halihazırda devam eden eğitim projelerimizin devamı olarak, önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı bir çalışma ile geniş bir alana ulaşmayı da hedefliyoruz. Bu konuda tüm hemşehrilerimizin ve dostlarımızın desteklerini bekliyoruz”
Niğde’ye dönme konusunda ise, uzun vadede memleketine geri dönmeyi düşündüğünü belirten Al, eğitime katkı sağlamak için yerel gençlerle birlikte çalışmanın heyecan verici olacağını vurguluyor.

(Çağlar TUNCER- ÖZEL HABER)

{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }