EKONOMİ

Pırlak: Çalışmalarımız disiplinli bir şekilde devam ediyor

Abone Ol

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü’nde, yerli ve milli çeşitler üzerine devam eden araştırma, geliştirme ve ıslah çalışmalarının yanı sıra adaptasyon denemeleri de aralıksız devam ediyor.

MİLLİ ÇEŞİT ELDE ETMEMİZ YAKLAŞIK 11-12 YILI BULUYOR
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdür Uğur Pırlak, Enstitüde yürütülen yerli ve milli patates üretim süreci hakkında açıklama yaparak, “Enstitü Müdürlüğümüz ıslah çalışmalarını ara vermeden devam ediyor. Islah çalışmalarımız ilk önce melezleme çalışmalarıyla başlıyor. Melezleme çalışmaları neticesinde elde ettiğimiz gerçek patates tohumlarımızın. Şu an enstitümüzde yaklaşık 15 bin adet saksıya ekimiyle devam ediyor. Bu sene itibariyle 15 bin adet saksımızla ekmiş olduğumuz GPT'lerin hasadını gerçekleştirdik. Buradan yeni bir çeşit elde edinceye kadar yaklaşık 8 yıl geçiyor. Bunun 2 veya 3 yılı da tescil aşamasında geçiyor. Yeni bir yerli ve milli çeşit elde etmemiz yaklaşık 11-12 yılı buluyor.15 bin adet saksıdan elde ettiğimiz ve seleksiyonlar neticesinde yerli ve milli bir çeşit ekde etmeye yönelik gittiğimiz çalışmalarda hiçbir çeşit bulamamış da olabiliyoruz, dolayısıyla çalışmalarımız çok disiplinli bir şekilde gerçekleşiyor. İfadelerine yer verdi.

ADAPTASYON DENEMELERİ OLDUKÇA TATMİNKÂRDI
Müdür Pırlak Adaptasyon deneme ekimleri hakkında da bilgi vererek; ‘’Elde etmiş olduğumuz yerli ve milli çeşitlerimiz biz ülkemizin birçok yerinde adaptasyon denemelerini de gerçekleştiriyoruz. Bu yıl Sivas, Kayseri, Nevşehir, Niğde ve Bayburt bölgelerimizde bu çeşitlerimizin adaptasyon denemelerini gerçekleştirdik. Çeşitlerimizin yeni tescille sunacağımız yerli ve milli çeşitlerimizi adaptasyon denemeleri oldukça tatminkârdı bizim için. Bunun dışında doku kültürü yöntemiyle de biz kendi bulduğumuz yer ve milli çeşitlerimizin üretimlerine enstitümüze devam ediyoruz. İçinde bulunduğumuz tam kontrollü seramızda topraklı sistemde ve enstitümüzde hidrofonik ve aeroponik sistem yani topraklı sistemde de yerli ve milli çeşitlerimizin tohum üretimlerine devam ediyoruz’’ sözlerini kullandı.

YERLİ VE MİLLİ ÇEŞİTLERİMİZİ HER YERDE GÖRECEĞİZ
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak yerli ve milli çeşitlerin tohumlukları ve özel firmalara üretim ve pazarlama hak devirlerinden de söz ederek; ‘’Türkiye'de bir ilk olarak üretmiş olduğu, geliştirmiş olduğu yerli ve milli çeşitleri özel yerli firmalara üretim ve pazarlama hakkını da devretti. Şu ana kadar üretmiş olduğumuz 10 yerli ve milli patates çeşidimizden 8 tanesini pazarlamada satış hakkını yerli firmalara devir ettik. Şu an itibariyle Ülkemizde Sivas, Kangal, Sivas Şarkışla, Malatya, Darende, Bayburt gibi illerimizde yerli ve milli çeşitlerimizin devretmiş olduğumuz özel firmaların tohumluk üretimi ve sertifikasyon işlemleri de devam ediyor. Bu yıl yine 2023 yılda ilk kez 2 çeşidimizi üreticilerimizin hizmetine sunmuştuk. Bu yıl yine yerli firmalarımızca üretilen çeşitlerimiz satışa sunulacak ve üreticilerimiz hizmetine sunulacaktır. İnşallah tarladan sofraya kadar artık bu dönemden sonra yerli ve milli çeşitlerimizi her yerde göreceğiz’’’ dedi.
(Dahi GEDİK)



{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }