Son dönemde artan hava sıcaklıları nedeniyle güneş gözlüklerinde büyük talep yaşanırken, bilinçsiz güneş gözlüğü kullanmanın zararlarını uzmanından dinleyerek siz okuyucularımızı bilgilendirmek istedik. Niğde şehir merkezinde faaliyet gösteren En Optik işletmesi sahibi Oğuzhan Baykan yaz sezonu ile birlikte piyasa araştırması yapılan ürünlerin en başında gelen güneş gözlükleri ile ilgili tavsiye ve uyarılarda bulundu.
SADECE YAZ DÖNEMİNDE DEĞİL, YIL BOYUNCA KULLANILMASI GEREKİR
İstanbul Üniversitesi Optisyenlik Bölümü mezunu olan ve 12 yıldır bu sektörde hizmet veren Niğde En Optik işletme sahibi Oğuzhan Baykan, vatandaşlara güneş gözlüğü seçiminde nelere dikkat etmeleri gerektiğini şöyle anlattı; “İlk önce güneş gözlüğü seçiminde ülkemizdeki vatandaşlarımızın ve Niğdeli hemşerilerimizin, kesinlikle optik mağazalarından satın alıyor ve optik mağazalarına gidiyor olmaları lazım. Fiyat performans derecelerine çok iyi bakıyor olmaları gerek. Aldıkları güneş gözlüklerinin UVA, UVB, UVC özelliklerine ne kadar etkili olduklarını da biliyor olmaları lazım. Bununla beraber kesinlikle ve kesinlikle güneş gözlüğü sadece yaz döneminde değil, yıl boyunca kullanılması gereken bir ürün.  Neden derseniz yaz dönemini geçirdiğimiz Mayıs ve Eylül ayları arasındaki durumun dışında da kışın kar yağdığında beyaz yansımayı veya yağmur yağdığında da sonbaharda da gri yansımayı yok edebilmesi için özellikle araç kullanıcılarında veya gün içerisinde, şehir merkezlerinde gezen kişilerde kesinlikle güneş gözlüğü kullanımı şart’’ dedi.
REPLİKA VE SAHTE ÜRÜN UYARISI
Optisyen Oğuzhan Baykan açıklamasının devamında; ‘’Sektörümüz yüzde doksan oranında İtalya destekli, yani ürününler ağırlıklı olarak İtalya'dan çıkarak tüm dünyaya dağılıyor. Gözlükte kesinlikle orijinal ürün tercih edilmeli. Replika veya sahte olarak adlandırdığımız ürünlerden kaçınmalıyız. İnternet üzerinden de tabii ki bu sıkıntılar olabilir. Ancak internet satışlarında ne kadar güvenilir? İlk önce onu düşünüyor olmanız lazım. Neden diyecek olursanız? İnternetten aldığınız bir ürünü herhangi bir optik mağazasına götürüp tamiratını yaptırmazsınız. Replika çıktığında veya sahte çıktığında sizinle muhatap olan bir firmayı da bulamazsınız. Ama yerel mağazalar dediğimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da optisyenlik görevi ya da mezunu olup gözlükçülük ruhsatnamesiyle mağazasının işletenler arasındaki kişilerden kesinlikle alınıyor. Ve yine belirtmek isterim ki orijinal ürün satın alıyor olmak lazım. Orijinal ürün satın aldıktan sonra eğer bir optik mağazası size satın aldığınız gözlüğün garanti belgesini verip ve firmasının kaşesini basıp üzerine de kendi imzasını atıyorsa bence o gözlükçünüzü veya gözlük mağazasını kaybetmemeniz gerekir’’ diye konuştu.
GÜNCEL GÜNEŞ GÖZLÜK FİYATLARI
En Optik işletme sahibi Baykan açıklamasının sonunda, Niğde’de raflarda yer alan orijinal güncel güneş gözlüğü fiyat aralıklarını da anlatarak; ‘’Yerli ürün dediğimiz Türkiye'mizde üretilen ürünler var. Bunlar ortalama fiyat performansla beş yüz altı yüz TL bandından başlayıp, iki bin beş yüz liraya kadar gidiyor. Bu ara neden bu kadar açık derseniz de, kemik gözlükler, gramik çerçeveler, metal çerçeveler, çerçevesiz ürünler kristal camlar, polarize camlar, organik camlar, bunların hepsini içerisine aldığımızda biz genelleme yaparak 500 TL'yle 2 bin 500 TL bandı arasında eğer üst grup dediğimiz yurt dışında üretilen özellikle İtalya'da üretilen ürünlere bakacak olursak onlar da ortalama 3 bin 500, 4 bin TL'den yaklaşık 20 bin TL'ye kadar ürün mevcut. Herkesin yılda 12 ay kullanıyor olması lazım ve özellikle her yıl gözlerinde sadece güneş koruyucu olarak değil, optik olarak da muayene ettiriyor olması lazım. İster gözü bozuk olsun, ister olmasın. Göz sağlığımız çok çok önemli’’ dedi.
(Dahi GEDİK/ÖZEL HABER)

Emniyet ekipleri 10 adayı KPSS’na yetiştirdi (VİDEO HABER) Emniyet ekipleri 10 adayı KPSS’na yetiştirdi (VİDEO HABER)

D S C 0395

Editör: Niğde Haber