Niğdeli yazar Ahu Kaya tarafından kaleme alınan ‘ Renkler Ülkesi’ kitabı okuyucuyla buluşmak üzere internet satış noktaları ve kitapçılarda yerini aldı. Yazar Ahu Kaya kitabını ve sürecini Gazetemiz Niğde Habere anlattı.
YAZAR KAYA KİTABIN HİKÂYESİNİ ANLATTI
Renkler Ülkesi kitabının hikâyesini anlatan yazar Ahu Kaya, “Bu hikâyede okul öncesi arkadaşlık ilişkilerinin önemini, işbirliği ve dayanışmayı anlatmaktadır. Çocukların, fiziksel, bilişsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişim alanlarındaki gelişimini destekleyerek bu noktada, ebeveynlerin de çocuklarına, akranlarıyla olan ilişkilerini düzenleme konusunda rol model olmalarını sağlamaktadır. Doğadaki renkleri özdeştirerek anlatıp hem renkleri öğrenme hem de arkadaşları arasındaki bağın sağlanması açısından önemlidir. Okuma yapılmadan önce çocuğa uygun ortamın sağlanmalı, hikâye çok hızlı okunmamalı, her sayfada resimlerle ilgili konuşulmalıdır. Bu durum, çocuğun zihninde canlandırma yapmasını kolaylaştıracaktır. Okuma sırasında bir sonraki sayfaya geçmeden önce ‘‘Sence şimdi ne olacak?’’ sorusunu sormak, çocuğun hayal gücünü ve problem çözme becerilerini de destekleyecektir. Hikâye okunurken çocuğun sorular sormasına, resimlerle ya da hikâye ile ilgili yorumlar yapmasına izin verilmelidir. Çocuklar bir hikâyeyi dinlerken önceki deneyimleri ile bağlantı kurar, bu da onların kitabı dinleme amacıdır. Kitap bittikten sonra okunan öykü üzerine konuşmak, çocukların hikâyeyle ilgili duygularını ve düşüncelerini anlamayı kolaylaştıracaktır. Bir hikâyeyi okuyup bitirdikten sonra çocuğa hikâye hakkında sorular sormak, çocuğun dil gelişimini ve problem çözme becerilerini olumlu yönde etkiler. Çocuk bu sorulara cevap verirken hikâyeyi özetleyebilir ve olayları sıralayabilir. Hikâye puzzle (pazıl) şeklindeydi aradan 17 geçtikten sonra hikâye kitabı şeklinde çıkarttım İnsan eğer bir şeyi azim ile isterse mutlaka yapabileceğine inananlardanım. Kitabı satın almak için,  ‘Renkler Ülkesi ‘kitabını DLS yayın evinden ve aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
https://www.kitapyurdu.com/kitap/renkler-ulkesi/684639.html
https://www.idefix.com/yazar/ahu-kaya-10141659
https://www.dr.com.tr/kitap/renkler-ulkesi/cocuk-ve-genclik/okul-oncesi-6-ay-5-yas/egitim-etkinlik-kitaplari/urunno=0002123010001  İyi okumalar dilerim. ” İfadelerine yer verdi.
HER ÇOCUK KENDİ RENGİNİ YANSITIR
Yazar Kaya ayrıca; ‘’Çocuğun sosyal gelişimi önce ailede başlar. Okul yaşamıyla birlikte genişler ve bağımsızlaşmaya başlar. Bu süreçte duyarlı ve ilgili bir ailede, çocuğun duygusal işaretleri doğru bir şekilde alınmalı çocuğun istekleri ve bakış açısı önemsenmelidir. Çocuk onu önemseyen, gereksinimlerine duyarlı davranan, onu ihmalden cezalandırıcı yaklaşımdan koruyan bir ortamda büyürse kendi potansiyelini gerçekleştirebilir. Ailede şiddet, çatışma, geçimsizlik gibi problemlerin yaşanması çocuk üzerinde yıkıcı etkiler yapar bu durum çocuğun okuldaki arkadaşları arasındaki iletişim bozukluğuna sebep olur. Bu yüzden sağlıklı bir birey yetiştirmek önemli süreçlerden geçmektedir. Unutmayalım ki bence ’Her çocuk kendi rengini yansıtır.’ dedi.
YAZAR AHU KAYA KİMDİR?
Niğde’de dünyaya gelen Ahu Kaya, eğitim almadan resim ve müzikle uğraştı. Bunun yanında yazarlık süreci 2007 yılında kız meslek lisesinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Proje Tabanlı Beceri Yarışmasına çocuk gelişimi bölümünde çocuklar ile yakından ilgilenerek onların hayal dünyalarını yansıtan ‘Renkler Ülkesi’ isimli hikâye yazarak okulu adına katıldı. O süreçte ailesi ve öğretmenlerinin desteğine müteşekkir olduğunun altını çizen Yazar Kaya ‘daima onlarla onur duyduğunu’ dile getiriyor.
(Dahi GEDİK)

Niğde Kalesi’nde gece yarısı çilingir masası Niğde Kalesi’nde gece yarısı çilingir masası


 

Whatsapp Image 2024 06 13 At 11.57.30

Renkler Ülkesi Kitap

Editör: Niğde Haber