Hacer BOLAT / Psikolog yazdı : Patolojik Narsisist: Bay Trump - Niğde Haber Gazetesi

Patolojik Narsisist: Bay Trump

 

Narsisistik kişiliği, genelde kendini üstün, önemli hatta kendine aşık olarak tanımlasak da; özde aşağılık kompleksleri olan, özünde kendini sevmeyen, yetersiz hissetmekten kaynaklanan patolojik bir durum söz konusudur.
İşlevsel olan narsisistler, her ne kadar liderlik vasıfları göz önüne serse de, kötü huylu olarak adlandırabileceğimiz kesim oldukça yıkıcıdır. Kötü huylu narsisistler hakkında bildiklerimiz,  daha ihtişamlı, paranoyak, agresif, talepkar ve gerçeklikten olabildiğince uzak olduklarıdır.
Başkan Trump'ı  “sıradan narsisistler” olarak adlandırılabileceğimizin ötesinde bir kategoride tanımlama ihtiyacı duyuyorum. Trump için en uygun kategori “yıkıcı diktatör” olurdu, çünkü Trump, tıpkı Hitler gibi, liderliği vasıtasıyla ilerlediğini iddia ettiği ülkeyi riske ederken, tehlike olarak gördüğü her şeyi yok edecek bir diktatör kişiliğine sahip. Bu da onu bizlerin tanı koymasını sağlayan o kitapların ötesinde, çok daha tehlikeli bir bölgeye dahil ediyor.
İnsanları, sindirmekte güçlük çektiğimiz durumlarla karşı karşıya getiriyor, göçmenlere karşı “sıfır tolerans’’ politikasıyla, kafeslerde gözaltına aldığı çocuklar bu durum için en uygun örneği teşkil ediyor. Dünya bunu “ruh cinayeti“ olarak adlandırırken buna katılmamak ne mümkün?
2016 seçimlerinden sonra bir grup ruh salığı uzmanı Obama’ya: Trump’ın zihinsel dengesizlik belirtileri gösterdiğini, buna ek olarak kaygı, dürtüsellik, farklı görüşlere, bilakis eleştirilere karşı aşırı hassas ve duyarlı olduğunu, hayal ve gerçeği birbirinden ayıramaması gibi endişelerini ifade edecek bir yazı yazdılar. Bu satırlar narsisistik kişilik bozukluğunu tanımlayan bir ders kitabından fırlamış gibi, değil mi?
Narsistik kişilik bozukluğu olan insanlar özellikle de lider misyonuna sahip olanlar, kendilerini tarihi şekillendirip, tarihe yön verecek kişi olarak görürler. Kendilerini, kurallara bağlı olmayan, dünyayı yeniden şekillendirebileceklerine inanan belki de bunu gerçekleştirdiğini düşünen büyük kahramanlar olarak görürler. İktidara geldiklerinde ise yanlarında kaosu da getirirler.
Zaman zaman Amerikan demokrasisinin, 2020 başkanlık kampanyasında hayatta kalıp kalamayacağını merak ediyoruz. Uzmanlar olarak her tür zihinsel dengesizliği bir kişilik bozukluğu olarak tanımlamıyoruz elbette, zira bunun için bilinen bir sebep veya tedavi yoktur. Sadece teşhisler vardır.
Bay Trump gibi insanlar, doğanın çiçek hastalığı veya keneler gibi küçük numaralarından sadece biridir...