Osman AYTEKİN yazdı : NURETTİN DURMAN’DAN YAZMAK (VE YAŞAMAK) - Niğde Haber Gazetesi
Yazmak ve yaşamak isimli kitapta Nurettin Durman tarafından 50’nin üzerinde yazar ve şairlerle yapılan söyleşiler yer alıyor. Az kitaptan çıkan eser 2014 baskılı.
Kitap tanıtım yazısından:
“Bu kitap yazarlarımızın çocukluğu, okul dönemlerini, okumaya ve yazmaya yöneliş nedenlerini, yazma eğilimlerini, heveslerini ve imkânlarını, ilk ürünlerinin yayınlanış sevincini, yazar oluşlarını ve hayata dair algılarını henüz yaşarken yazıya dökerek, kaydederek bu çalışma için bir araya getirmiş oluyoruz. Yöntem olarak söyleşi çalışmasına dayanan bu tasarımın iddiası ve sınırı söyleşi yaptığımız kişilerin anımsadıkları ve anlattıklarıdır. Bu çalışma bir ‘Türkiye Çocukluk Tarihi’ kitabı olarak da okunabilecektir aynı zamanda. Sorularımızı ‘Çocukluk, İlk Gençlik, Yazmak, Yazar Olmak’ çerçevesinde sormuş olduk. Böylece verimli ve yararlı olacağını umduğumuz bir söyleşi toplamı çıkmış oldu ortaya.
Yazmak ve yaşamak ayrılmazlıklarıdır çünkü yazarın…
Kitapta söyleşileri yer alan yazarlar:
Hekimoğlu İsmail * Atasoy Müftüoğlu * M. Ragıp Karcı * Mustafa Miyasoğlu * D. Mehmet Doğan * Metin Önal Mengüşoğlu * Cahit Koytak * Cumali Ünaldı Hasannebioğlu * Ali Haydar Haksal * Arif Ay * Olcay Yazıcı * Mustafa Özçelik * Ahmet Efe * Mustafa Ruhi Şirin * Nazım Payam * Ümit Aktaş * Berat Demirci * İbrahim Demirci * Recep Garip * Bestami Yazgan * İbrahim Eryiğit * Ömer Lekesiz * Yıldız Ramazanoğlu * Şeref Akbaba * Cihan Aktaş * İhsan Deniz * Osman Konuk * Bünyamin Doğruer * Cemal Şakar * Müştehir Karakaya * Abdülaziz Tantik * Arif Dülger * Kâmil Yeşil * Mehmet Narlı * Hüseyin Akın * Mehmet Solak * Hicabi Kırlangıç * Nihat Dağlı * Sibel Eraslan * Özcan Ünlü * Ali Ayçil * Mustafa Oğuz * İbrahim Tenekeci * Ahmet Murat * Hakan Arslanbenzer * Mehmet Aycı * Murat Güzel * Osman Özbahçe * Selçuk Küpçük * Hayriye Ünal * Mustafa Uçurum * Abdullah Harmancı * Jan Devrim.”
Bu yazarların çoğunluğunu tanıyorum içlerinde yakından tanıdığım 10 da yazar ve şair bulunuyor. Kitapta yazar ve şairlerin ilk gençlik dönemleri olmak üzere hayatında yer alan yazmak ve yazar olmak üzere söyleşiler bulunuyor. Yazarların çok azı müstesna ilk gençlik dönemlerinde benim gibi okumaya ilk baştan çizgi roman okuduklarını söylemişler. Okuma ve yazmaya alışkanlığına dair ise söylenenler genelde birbirlerine yakın ifadeler. Ancak kitap yazar ve şairlerin özellikle de hayatlarından ilginç anlar ve ayrıntılar vermesi açısından ilgi çekici olacağını düşünüyorum. Kitap hazırlanması ve onca kişiyle söyleşiler yapılması gerek esere verilen değer ve gerekse yazar ve şairlerin ilginç anlarını, üsluplarını, alışkanlıklarını, hayata dair tavırlarını, öngörülerini, itiyatlarını, davranışlarını, tutumlarını biraz da olsa açığa çıkarma anlamında bazı ipuçları veriyor.
Şair Nurettin Durman tanıdığı yazar ve şairlerle söyleşiler yapmış ve söyleşide yer alanlar arasında siyasi olarak zamanla görüş değiştirenleri de görüyoruz. Söyleşi yapılanlar arasında yazar ve ressam olanların da birkaç kişi olmasına karşılık doğrudan okumak, yazmak ve yaşamak anlamında sanatçı olanlara da yer verilebilirdi, diyoruz. Kitapta soldan da yazar ve şairler olsa eser daha renkli olabilirdi, diyoruz. Yazar ve şairleri tanıma anlamında Türk edebiyatına bu kitabın katkı sağlayacağını düşüyoruz.