(kişi kastımız olmadan aleniyete seslenmişizdir. Horoz altında yumurta aranmaya )
Bak gadasını aldığım;
Hasbelkader bir yere gelmiş olabilirsin ama bu senin alleme-i cihan olduğundan mı yoksa makama adam tayin eden ağabeylerinizden mi kaynaklanıyor bunu bilen biliyor. Ben sizin yerinizde olsam el bağlar, bel büker, boyun kırar emirlere uyar başka işlere karışmam. Çünkü zaten boyunuzu aşan bir makamın devasa gücü altında ezim ezim eziliyorsunuz bari yanlış notayla okuyup da detone olmayınız. Bunu gerçekten sizlerin iyiliği için söylediğimi de anlayın lütfen anlayın ki işinizi yapmaya odaklanarak belki on tanede üç tane doğrunuz olur.

Bak ağzını yiğidim;
İnan bana o söylediğin şeyler kesinlikle öyle değil. Yanlış biliyorsun ama yanlışında da ısrar ediyorsun. Kişi her zaman her şeyi bilecek diye bir şey yok ki. Ola ki eksiğimiz var dünya kadar başvurulacak kaynak var. Hemi artık bir şey öğrenmek için gün görmüş geçirmiş adama veya bilgili zata hatta alime gerek de yok. Al eline basitinden bizden daha akıllı bir telefon yaz arama motoruna konuyu ve soruyu versin sana binlerce cevabı. Okuyarak değil duyarak edindiğin üç beş bilgi ile koskoca meseleleri cıvıtıp, eğip büküp hem günaha giriyorsun hem vebale. Ha bak ileride yanlışlarınla hesaba çekilirken “beni uyarmadılar ki!” diyemezsin. Olmaz ağzını yiğidim olmaz! Din gibi, tarih gibi, siyaset gibi önemli konularda duyduklarınla ahkam kesmeye kalkarsan bir yerde tökezleyeceğin kesin. Dimedi dime.

Bak abim;
Az önce seni uyardılar ve “abi niye çekirdeğin kabuklarını yere atıyorsun? Biz senin pisliğinin üzerinde oturmak zorunda mıyız? az ilerde çöp kutusu yok mu biriktir bir kağıda git oraya dök” dedi bir genç sana değil mi? Ama oradan kalktın şuraya oturdun gene aynısını yaptın yahu sen ne utanmaz adamsın! Torunun yaşındaki çocuk seni uyarıyor- ki bunun tam tersi olup senin yapman gerekiyorken- sen hala çevreni kirletmeye devam ediyorsun. Senin, benim inandığımızı din “temizlik imanın yarısıdır” demiyor mu? Biraz sonra yanına üç beş kişi gelecek, onlarla vatan kurtaracaksın, sporda hocaları bile kıskandıracak bilginle ahkam keseceksin, dini konularda fetvaya yakın sözler edeceksin ama içtiğin sigaranın izmaritini yere atıp bir de üstüne basıp ezeceksin. Yapma!

Bak canımın içi;
Gençsiniz, kanınız kaynıyor, falan filan da azıcık kendinize gelin be çocuğum ya. Genç olmak demek pervasız olmak demek değil ki. Sizlere bakıyorum, bulunduğunuz ortamlarda ahlaka mugayir, adaba ve edebe uymayan, milli kimliğimize yakışmayan hareketleriniz beni çok endişelendiriyor. Hepimiz genç olduk hepimizin geçmişi hata dolu ama yozlaşmadık be kuzum. Ne olur “edep ya hu” sözünü aklınızdan çıkarmayın. Nerede ne yaparsanız yapın ama bu söz minvalinde yapın. Gülmek, eğlenmek, gençliğin tadını çıkarmak hepinizin en doğal hakkı tabii. Ama en edepsiz küfürlerle şakalaşmak da nedir be evladım. Sosyal medyadaki halleriniz, sokaklardaki hareketleriniz, kafelerdeki davranışlarınız, konuşmalarınızdaki cıvıklık, kelimelerinizdeki bayağılık… yapmayın evladım bunlar bir Türk gencine yakışmaz. Aşırı derecede yozlaşmışları da örnek almaya falan da kalkmayın. Bakınız put gibi olun, sesinizi çıkarmayın, pısın kalın falan asla ve kata demiyorum demem de. Tam tersine haksızlıklara ses çıkarın, girişimci olun, atak olun, yanlışların üzerine gidin, okuyun, hatta gördüğünüz bir yanlış varsa yasalar çerçevesinde eylem de yapın, pankartta açın. Sizler bizim geleceğimizsiniz Adam olun Lan (bu son sözü espri şeklinde alınız lütfen. En fazla kabalığınız bu olsun.)
(Oğuz Özdem)