Cumhuriyet tarihinde birçok kadın, başarısıyla kendinden sonrakilere öncülük etmiştir. Aşağıda siyasetten müziğe, spordan bilime farklı alanlarda ilklere imza atan isimler yer almaktadır. Bu yazımızda sizlere “KEŞKE DÜNYAYI KADINLAR YÖNETSE” dedirtecek bazı önemli örnek ve ilk olma özelliğe sahip Türk kadınları hakkında bilgiler paylaşacağım. Bu konuya sadece 8 Mart çerçevesinden değil geniş bir pencereden bakmak gerektiğinin de altını çizmeliyiz.  Öyle ki; Hayatın varoluşu ve sürekliği konusunda doğurganlık mucizesi ile nesillerin atası sayılan kadınlar, hayatın mimarları olmaya devam edecekler.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yeryüzünde gördüğünüz her şey kadının eseridir” derken de, Peygamber efendimiz Hz. Muhammed "Kadınların haklarını yerine getirme huşusunda Allah’tan korkunuz! Zira siz onları Allah’ın bir emaneti olarak aldınız." derken de tarih boyunca kadına verilen önemin yüceliği bir kez daha kendini gösteriyor.
Anadolu insanının sözünü, sazını bu günlere taşıyan Büyük usta "bozkırın tezenesi" Neşet Ertaş' "Kadınlar insandır, biz insanoğlu" şeklindeki sözleri ile kadınların ne kadar değerli olduğuna değinmişti.
Diğer yandan Niğde’de türbesi bulunan ve yeni yeni birçok kimse tarafından yazılan kitaplar ve sahnelerde anlatılmaya başlanılan, tarihe de imza atmış önemli figürlerden birisi de Dünyanın İlk Kadın Valisi olan Hüdavend Hatun’u tarih bambaşka bir yere koymuştur.
Yukarıdaki örneklerin yanı sıra Cumhuriyet tarihine iz bırakmış önemli isimleri de hatırlatmak isterim. Bu isimleri belki de birçok kimse ilk defa duyacak olsa da hepsinin kadın olduğunu unutmamak gerekir:
Türk kadınının cesareti ve gücü, Kurtuluş Savaşı ile hafızalara kazınmıştır.
Örneğin Nene Hatun; 93 Harbi sırasında Rus işgaline karşı Erzurum’daki direnişin simgesi haline gelen kahraman Türk kadınıdır.
Cumhuriyetin İlk Kadın Valisi 1944 İstanbul doğumlu Lale Aytaman; 6 Temmuz 1991 tarihinde Muğla Valiliği görevine getirilmiş ve bu görevi 1995 yılına kadar sürdürmüştür.
İlk Kadın Gazeteci Selma Rıza; Türkiye’nin ilk kadın gazetecisi Osmanlı Dönemi’nin kültür yüklü bir ailesinin kızıdır.
İlk Kadın Kimyacı Prof. Dr. Remziye Hisar; 1992 yılında yaşamını yitirirken, dünyaca ünlü fizikçi Feza Gürsey ve Milletlerarası Psikoloji Cemiyeti’nin tek Türk azası psikiyatrisi Deha Hanım’ın annesidir.
İlk Kadın Doktor Safiye Ali; İlk kadın doktor olan Safiye Ali, Osmanlı İmparatorluğu döneminde çeşitli hizmetleri ile tanınan bir ailenin kızıdır.  Süt ve bakımevlerinde de çalışan Safiye Ali, Türkiye’yi yurtdışında düzenlenen tıp kongrelerinde temsil etmiştir.
İlk Kadın Avukat Süreyya Ağaoğlu; Tarihimizin ilk kadın avukatıdır. Ayrıca Hür Fikirleri Yayma Derneği ve Çocuk Dostları Derneği’nin kurucusudur. Milletlerarası Hukukçular Komisyonu üyesidir. İlk Kadın Pilot Sabiha Gökçen, Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Hanım, Türkiye’nin ilk kadın pilotlarından olmakla birlikte dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotudur.
İlk Kadın Radyo Spikeri 1912 doğumlu olan Emel Gazimihal, 1937’de İstanbul’da PTT’ye hizmet etmiştir. Daha sonra Ankara Radyosu‘nun haber spikeri olarak seçilmiştir.
İlk Kadın Emniyet Müdürü Feriha Sanerk; 1923 İzmir doğumlu, Türkiye’nin ilk kadın emniyet müdürüdür.
Semiha Es; İlk Türk kadın savaş muhabiri ve fotoğrafçı olarak adını tarihe yazdırmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın bakanı, Prof. Dr. Türkan Akyol’dur. 1971’de kurulan Nihat Erim Hükümeti’nde meclis dışından bağımsız olarak Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı olarak atanmıştır. İlk Kadın Milletvekili: Benal Arıman, Seçilme hakkını kullanan ilk kadın, Benal Arıman’dır. 1935 yılında Atatürk’ün meclisinde milletvekilliğini hakkıyla kazanmıştır.
Son olarak tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Dününü tebrik ederek, geleceğe yine yön verecek önemli kadın isimlerini tarihin yazmaya devam edeceğini de not etmek gerekir.
GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN…