Niğde ilinde hali hazırda faaliyet gösteren iki organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Birincisi Niğde Organize Sanayi Bölgesi, ikincisi ise Bor Karma Organize Sanayi Bölgesidir. Bunların yanında Niğde 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluş aşamaları tamamlanmıştır. Niğde-Kayseri yolu üzerinde kurulacak olan Niğde 2. Organize Sanayi Bölgesi, otobana yakın olması nedeniyle ilimize büyük faydalar sağlayacaktır. Kuşkusuz bir ilin gelişmişlik seviyesinin belirten göstergelerden bir tanesi de ildeki sanayisinin gelişmişlik düzeyidir. Niğde ile sınırı olan Kayseri, Konya, Adana ve Mersin sanayi yönünden çok gelişmiş illerdir. Niğde bu iller arasında sıkışıp kalmış küçük bir il olarak görülmektedir. Şüphesiz bu illerin sanayi alanında bu denli gelişmesinin nedenleri arasında; ana yol güzergâhları üzerinde bulunmaları, nüfus yoğunluklarının fazla olması, hammaddeye yakın olmaları ve pazara yakın olmaları gibi unsurlar yer almaktadır.  
İlimizde sanayileşme arttıkça, asayişi olumsuz etkileyen olaylarda da azalış olacağını, bir sohbetimizde başarılı sanayici ve önceki dönem milletvekillerimizden Sayın Eyüp Doğanlar dile getirmişti. Bu sohbette Sayın Eyüp Doğanlar Organize sanayi bölgeleri ile ilgili bilgi ve tecrübelerini anlattı bize. Bu çalışmanın birçok yerinde de kendisinin fikirlerinden faydalandım. Gerçekten her sorunun başında işsizlik ve geçinememek yatar. Bir insana geçim kapısı verirseniz, şehrin asayişini daha baştan çözmüş olursunuz. Çünkü hemen hemen bütün suçların kaynağı yokluktur. Yokluk aile içi şiddete ve çatışmaya döner. Yokluk hırsızlığa, yolsuzluğa kapı açar. Sanayileşme ise geçim kapısıdır.
Niğde ilinin sanayileşmesi için strateji geliştirilmesi gerekmektedir. Niğde ilinin sahip olduğu coğrafi koşullar, bitki örtüsü, iklimi, yol güzergâhları, Niğde’de üretilmekte olan hammaddeler, büyük pazarlara ulaşım kolaylığı gibi konular irdelenerek bir stratejik plan dâhilinde sanayinin gelişmesi sağlanabilir. Bunun yansıra Niğde’nin kalkınmada öncelikli iller arasında yer alması büyük bir avantaj olarak önümüze çıkmaktadır. Şu an faaliyet gösteren ve faaliyete geçecek olan bütün organize sanayi bölgelerimizde bürokrasi ve kırtasiye yükü azaltılmalıdır. Yeni yatırımcılara alan açılmalıdır. Yetmez yeni yatırımcılara bürokratik ve kırtasiye yükleri dâhil ortadan kaldırılarak sanayiciler cazip imkânlarla davet edilmelidir. Ayrıca organize sanayi bölgelerine il özel idaresi ve belediye ihtiyaç duyulan alt yapı ve üst yapı konusunda yardım elini uzatmalıdır.
Her şeyden önce Niğde’de üretilen hammaddeye göre sanayileşme stratejisi belirlenmelidir. Bunların en başında da tarıma dayalı sanayileşme gelmektedir.  Tahıl üretimine uygun sanayi tesisleri kurulabilir. Bu sanayi tesisleri arasında bulgur, çorbalıklar ve makarnalar olabilir. Yine tahıl ürünlerinden elde edilecek bir diğer sanayi malı da büyükbaş, küçükbaş ya da kümes hayvanları için üretilecek sanayi yemleri olabilir. Niğde tarımında elverişli yetiştirilen diğer bir ürün yem bitkisi üreticiliğidir. Yem bitkisi üreticiliğinin büyük kısmını ise mısır silajı ve yonca oluşturmaktadır. Böyle bir hammadde zenginliğini sanayi ürünü haline elbette getirebiliriz. Hem hayvan yemi üretimi için tesisler kurulabilirken hem de paketleme ve depolama tesisleri kurulabilir. Ülkemizin en büyük patates üreticilerinden biri olan Niğde İli için patatesin sanayi ürünü haline getirilmesi de verimli olacaktır. Patates cips fabrika tesisi kurulabilir, dondurulmuş patates kızartma tesisleri kurulabilir, patates nişasta tesisleri kurulabilir, patates unu tesisleri kurulabilir, patates paketleme ve depolama tesisleri kurulabilir. Böyle büyük miktarlarda üretilen bir gıda ürünü her türlü sanayi malı haline getirilebilir. İlimiz büyük oranda elma üreticisidir. Elmanın sanayi ürünü haline gelebilmesi için mevcut bulunan meyve suyu fabrikalarına yeniler eklenebilir. Bunun yanında kurutulmuş meyve fabrikaları kurulabilir. Meyve reçeli fabrikaları kurulabilir. Elma örneğinden yola çıkarsak aynı örneği kiraz için, vişne için, kayısı için, şeftali için de verebiliriz. Özellikle Bor ilçesi domates üreticiliğinde büyük bir yol kat etmiş durumdadır. Domatesin sanayi malı haline getirilebilmesi için bütün şartlar olgunlaşmıştır. Üretilen domates, salça olarak sanayi ürünü haline gelebilir. Yine aynı şekilde kurutulmuş sebze tesisleri kurularak domates sanayi ürünü haline getirilip pazarlanabilir.
Niğde Organize Sanayi Bölgesi tekstil fabrikaları ile göz doldurmaktadır. Bu fabrikaların arasında iplik fabrikaları, dokuma fabrikaları ve dikim fabrikaları bulunmaktadır. Yıllardır faaliyet gösteren bu fabrikalar başarılı üretimlerle hem yurt içine hem de yurt dışına mal satışı yapmaktalar ve kolayca pazar bulabilmekteler. Yine Bor Organize Sanayi Bölgesi özellikle deri tesisleri ile göz doldurmaktadır. Yine aynı şekilde geri dönüşüm üzerine Bor Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösterin sanayi tesisleri bulunmaktadır. Devletimiz organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarına modernizasyon yatırımlarını teşvik etmelidir. Modernizasyon teşviklerinde KDV ve Gümrük Vergisi istisnalarının yanı sıra hibe, sübvansiyonlu faizsiz krediler başta olmak üzere desteklenmelidir. Yaşadığımız çağ, teknoloji çağıdır ve teknoloji hızla değişmekte ve gelişmektedir. Fabrikalarımızda bu değişime ve gelişime ayak uydurmak zorundadır. Böylelikle karlılık düzeylerini artırabilecekler ve katma değer ve istihdam oluşturmaya devam edebileceklerdir. Niğde Organize Sanayi Bölgesinde günlük ortalama 200-250 tona yakın iplik üretimi yapılmaktadır. Bu denli iplik üretiminin olduğu bir yerde örme ve dokuma fabrikaları için de yatırım çekilebilirse, Niğde için büyük bir pazar oluşturulacaktır.
Her sanayi kuruluşunda olduğu gibi Niğde Organize Sanayi Bölgesinde de en büyük maliyetlerin başında, elektrik maliyeti gelmektedir. Niğde Organize Sanayi Bölgesinin güneş enerjisinden elektrik üreten sistemi bulunmaktadır ve üretilen enerjiyi de devlete satmaktadır. Zaten hali hazırda Niğde Organize Sanayi Müdürlüğü Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarına elektriği temin ederek pazarlamaktadır. Elektrik üreten güneş enerji sistemlerinin kapasitesini arttırarak organize sanayi bölgesi sınırlarında faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarına üretilen elektrik dağıtılabilir. Güneş enerji sistemlerinin kapasitesi arıttırılırken organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren fabrikalar bu sisteme ortak edilebilir ve ihtiyaç duyulan sermaye ortaklardan sağlanabilir. Böylelikle fabrikaların üretim için ihtiyaç duyduğu ve maliyet kalemleri arasında önemli bir kalemi oluşturan elektrik maliyeti asgariye düşürülebilir.
Cenabı Allah’ın ilimize bahşettiği nimetlerden bir tanesi de kalsittir. Niğde ilimizde ülkemizin en kaliteli, en saf ve en beyaz kalsiti üretilmektedir. Rezerv hacmine baktığımızda Niğde, Türkiye’de kalsit rezervlerinde birinci sırada yer almaktadır. içerisinde kalsiyum ve karbonatı barındıran kalsit gıda sektöründe, kozmetik sektöründe, ilaç sanayiinde ve kimyasalla ilgili birçok sanayi tesisinde kullanılmaktadır. İlimizde yaklaşık 5 milyon ton kalsit üretilmektedir. Kalsit ürünü dünyanın çeşitli yerlerinde yaklaşık yetmiş beş ülkeye ihraç edilmektedir. Bu ihracattan yaklaşık 200 milyon dolar ülke ekonomisine katkı sağlanmaktadır. İlimizde faaliyet gösteren kalsit fabrikaları, bünyesinde çalıştırdıkları işçiler ile ilimiz istihdamına büyük fayda sağlamaktadırlar. İlimizde bulunan kalsit fabrikalarının bir teşkilat çatısı altında birleşmelerinde büyük fayda vardır. Bunun adına ister dernek diyelim, ister vakıf diyelim istersek platform diyelim. Bir sivil toplum kuruluşu çatısı altında pazarlama birliği kurulursa, ilimizde faaliyet gösteren kalsit fabrikaları kendi aralarında rekabet etmez aksine anlaşılan birim fiyat üzerinden daha karlı bir şekilde kalsit ürünlerini pazarlayabilirler. Yine kalsiti hammadde ve yardımcı madde olarak kullanan sanayi tesisleri Niğde iline davet edilerek, ilimizde fabrika kurmaları için teşvik edilmeleri Niğde için bir sıçrama oluşturacak ve büyük bir ivme katacaktır. Bu sektörleri şöyle sıralayabiliriz; boya sanayii, plastik sanayii, yem sanayii, ilaç sanayii ve çeşitli kimyasal sanayii kuruluşlarıdır. Bu yatırımcıların Niğde iline davet edilmesi ve şayet ilimizde sanayi tesisi kurmaları halinde kuruluşlarının hem yer tahsisi hem de birçok yönden desteklenmesi sağlanarak ilimizde yatırım yapmalarına imkân verilebilir. Çünkü bir sanayi tesisi için en önemli kıstaslardan bir tanesi, hammaddeye ve yardımcı maddelere yakın olmaktır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri ile temasa geçilerek ilimize yatırım yapacak olan sanayi tesisleri için mevcut teşviklerin yanı sıra ek teşvikler alınarak ilimiz cazibe merkezi haline getirilebilir.
Bor ilçemizde kurulmakta olan Bor Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi de ilimizde heyecan oluşturmaktadır. Bir organize sanayi içerisinde canlı hayvanların yetiştirildiği, yetiştirilen hayvanların ihtiyaç duyduğu yemlerin aynı organize sanayi içerisinde üretildiği, modern et entegre tesislerinin bulunduğu tesislerde kaliteli bir şekilde kesim yapılarak piyasaya pazarlandığı bir organize sanayi hem Bor ilçemize hem de Niğde ilimize ivme katacaktır. Aynı şekilde bu tesis içerisinde süt sığırı yetiştiriciliği de yapılabilirse ve süt sığırlarından elde edilen sütler yine aynı organize sanayi içerisinde kurulacak olan süt işleme tesislerinde peynir, yoğurt, pastörize süt, ayran ve tere yağ gibi sanayi ürünü haline getirilip pazarlanırsa Bor ve Niğde genelinde büyük bir ekonomik kazanç sağlanabilecektir. Sağlanan ekonomik kazanç ile birlikte istihdam oluşturulacak ve istihdama büyük bir katkı sağlanacaktır. Diğer yandan oluşturulacak olan bu Bor Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ülkemizin diğer illerine de örnek teşkil edecek ve ilimizi bu konuda lider bir konuma taşıyabilecektir.
Organize sanayi bölgeleri ve sanayi tesisleri bulunduğu bir yere, her zaman katma değer sağlamıştır. Birçok konuda çarpan etkisi oluşturmuştur. Sanayi tesislerinin bulundukları iller göç almıştır, göç vermeleri azalmıştır. Her şeyden önce sanayi tesisleri istihdam oluşturmuştur ve işsizliğe deva olmuştur. Sanayi tesisleri birçok yardımcı malzemeleri ve ihtiyaç duydukları gider kalemlerini bulundukları ilden tedarik ettikleri için, ildeki ticaret ağına da katkı sağlamaktadırlar.
Organize sanayi bölgelerinde bulunan sanayi kuruluşları çevreci olmalıdır. Özellikle kullandıkları atık sular için arıtma tesisi kurmaları gerekmektedir. Arıtma tesisi olmadan atık suların doğaya bırakılması birçok çevre sorununa neden olmaktadır. Atık suların toprağa ve baraj sularına bırakılması, toprağın doğal özelliklerini bozacak ve birçok canlının hayatını tehlikeye atacaktır. Yine aynı şekilde atık suların baraj ya da akarsuya karışması, başta kuşlar ve balıklar olmak üzere birçok canlının hayatını tehlikeye atacaktır. Yine atık suların bulaştığı akarsularla ve baraj suyuyla sulanan tarlalardan elde edilen mahsuller insan, bitki ve hayvan sağlığını tehdit edecektir. Böyle bir durum sonuçta insanlığa zarar verecektir.
Diğer taraftan ilimizde onlarca yıldır sorun oluşturan, atık suların ve kanalizasyonun biriktiği Akkaya Barajı’ndaki su artıma tesissisinin ihtiyacı karşılayacak şekilde yapılıyor olması, Niğde ilinin geleceği için umut verici çalışmalardır. Akkaya Barajında birçok kuş türünün konakladığı da düşünüldüğünde, bu çalışmalar, aynı zamanda çevre duyarlılığı ve insan başta olmak üzere canlı sağlığı için önemli bir gelişmedir.
Organize sanayi bölgelerinde ve diğer yerleşim yerlerinde bulunan sanayi kuruluşlarının çevreye yaydığı veya yayması muhtemel olan zarar sadece atık su değildir. Aynı zamanda hava kirliliğine neden olacak duman ve benzeri atıklarda büyük bir tehdit unsurudur. Bununla ilgili filtreler başta olmak üzere, çevre sağlığı ile ilgili düzenlemelerin ivedi bir şekilde hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte toprağa atılacak kimyasal atıklar, toprağa telafisi olmayacak zarar verebilir. Sanayileşirken çevre bilinciyle ve çevre sorumluluğu ile birlikte sanayileşmemiz gerekmektedir. İnsan sağlığını tehdit edecek ve doğayı bozacak davranışların denetlenmesi ve cezai işlemlerin oluşturulması elzemdir.
Bilindiği gibi sanayileme, bir ilin gelişmişlik düzeyinin arttırılması ve ekonomisinin canlanması için çok büyük bir öneme sahiptir. Sorumluluk bilinci ile etik değerlere uygun bir sanayileşme, Niğde iline ekonomik kazançlar sağlayacak ve Niğde’yi geleceğe umutla hazırlayacaktır. İhtiyacımız olan tek şey dışa bağımlılıktan kurtulmaktadır. Yani kendi kendine yetebilmektedir. Bağımsız bir toplum olmanın ve kendi kendine yetebilmenin tek bir çaresi vardır, o da üretimdir. İlimizde yukarıda bahsedilen sorun ve çözüm önerilerinin dikkate alınması ile birlikte, üretim miktarı artırılabilecek, bu sayede ekonomik özgürlüğün sağlayacağı tüm faydalar sağlanabilecektir.