Tek­no­lo­ji­nin gel­di­ği son nok­ta­lar­dan bi­riy­di sos­yal medya plat­form­la­rı. And­ro­id, ios veya başka bir şey yeter ki akıl­lı bir te­le­fo­nu­nuz olsun. İsmi he­pi­niz­ce malum sos­yal medya mec­ra­la­rı­na bir dal­dı­nız mı bir daha sa­at­ler­ce çık­ma­nız müm­kün değil. Hele bir de be­lir­li si­te­le­re abone veya tut­kuy­la bağ­lıy­sa­nız içte o zaman sap­lan­tı­lı bir has­ta­sı­nız de­mek­tir.
O sos­yal medya plat­form­la­rı­na ye­di­den yet­miş ye­di­ye, erkek, kadın, kız, oğlan her­kes tut­kuy­la bağlı. Hele bazı si­te­ler var ki aman Allah’ım. Bu­lu­nan her fır­sat­ta da­lı­nan o plat­form­lar­da bir nevi zehir sa­çı­lı­yor.
Oysa ne kadar mü­kem­mel bir icat.
Go­og­le de­ni­len bir yer var he­pi­miz­ce malum. Ne kadar mu­az­zam bir dünya. Bin­ler­ce an­sik­lo­pe­di­nin bil­gi­si­ni içe­ren, bil­me­di­ği bir şeyi ol­ma­yan, ne so­rar­sa­nız sorun sa­de­ce “bu­yu­run” deyip önü­nü­ze koy­mak­la kal­mı­yor on­la­ra yüz­ler­ce al­ter­na­tif su­nu­yor. Go­og­le de­ni­len site çıktı çı­ka­lı ben bunu bil­mi­yo­rum di­ye­ce­ği­miz hiç­bir konu kal­ma­dı.
Ya­ra­rı tar­tı­şıl­maz on­lar­ca mü­kem­mel site ve plat­form var. Ken­di­niz­le il­gi­li artık her türlü bil­gi­yi bu­la­bi­le­ce­ği­niz e-dev­let, ku­rum­la­rın bil­gi­le­ri­ni içe­ren gov.​tr uzan­tı­lı si­te­ler, her türlü ha­be­ri ra­hat­lık­la bu­la­ca­ğı­nız haber si­te­le­ri, is­te­di­ği­niz ye­me­ğin ta­ri­fin­den tutun da bo­zu­lan ev ale­ti­nin ta­mi­ri­ne kadar yar­dım­cı olan yer­ler. Ve daha neler neler.
Bütün bun­lar ya­nın­da adı siz­ler­ce de malum olan bazı si­te­le­rin ortay koy­duk­la­rı­nın top­lu­ma nasıl bir yarar sağ­la­dı­ğı­nı ben şim­di­ye kadar an­la­ma­dım. Ahlak sı­nır­la­rı­nı zor­la­yan, espri ya­pı­yo­rum diye işin cıl­kı­nı çı­ka­ran, yap­ma­cık ta­vır­lar­la güya top­lum­sal mesaj ver­me­ye ça­lı­şan, “like” de­ni­len be­ğe­ni­yi almak için şak­la­ban­lı­ğın bi­ni­ni bir pa­ra­ya sa­tı­lı­ğa çı­ka­ran­lar­dan, iz­le­yi­ci sa­yı­sı­nı ar­tır­mak, üç beş kuruş ka­za­na­bil­mek için türlü re­zil­lik­ler ser­gi­le­yen­le­re, daha fazla iz­le­yi­ci top­la­mak için ah­la­ki de­ğer­le­ri hiçe sa­yan­lar­dan, dini ve milli duy­gu­lar­la alay ede­rek dik­kat çek­mek is­te­yen dan­ga­lak­la­ra kadar pek çok yoz insan top­lu­lu­ğu­nun bu­lun­du­ğu mec­ra­lar­dan bah­se­di­yo­rum.
Şu­ra­sı­nı ayrı tu­tu­yo­rum.
Öyle si­te­ler var ki ter­ci­hen gi­ri­le­bi­lecek yer­ler­dir ve ora­la­ra sa­de­ce is­te­ye­rek gi­rer­si­niz, gir­di­ği­niz­de de zaten ara­dı­ğı­nız odur bun­dan da ra­hat­sız olun­maz. Daha net ifade ede­yim. Açık saçık gös­te­rim yapan si­te­ler, cin­sel içe­rik­li si­te­ler, ar­ka­daş­lık si­te­le­ri, es­kort si­te­le­ri, falan filan. Ora­la­ra gi­ri­yor­sa­nız ora­lar­dan şi­ka­yet hak­kı­nız zaten yok­tur ara­yan be­la­sı­nı da Mevla’sını da bulur mi­sa­li.
Çocuk oyun si­te­le­ri­ne ve bü­yük­le­rin­de oya­la­na­ca­ğı zeka oyun­la­rı si­te­le­ri­ne de lafım yok. Bu­ra­la­rın­da he­pi­mi­ze kat­kı­la­rı yad­sın­maz bir ger­çek­tir.
Dik­kat çek­me­ye ça­lış­tı­ğım, zaman geç­tik­çe ger­çek­ten de “yar­dım edi­i­i­i­i­in” diye ba­ğır­dı­ğı­mız “imd­da­a­a­a­a­at” diye çığ­lık at­tı­ğı­mız, eğer s.o.s çığ­lı­ğı­mız du­yul­maz­sa pek çok genç bey­nin du­mu­ra uğ­ra­ya­ca­ğı si­te­le­rin veya plat­form­la­rın aci­len ka­pa­tıl­ma­sı veya ka­rar­tıl­ma­sı­dır.
Aci­len, vakit ge­çir­me­den, der­hal, hemen şimdi ha­re­ke­te ge­çil­me­li yoksa an­dı­mız­da­ki Türk genç­li­ği­nin ka­rak­te­ris­tik özel­lik­le­ri teh­li­ke­de.