Doğan Baran 

(1929 - 2004)

            Doğan Baran Türk siyasetine damga vurmuş isimlerden bir tanesidir. Ülke siyasetinde marka değer olmasının yanında Niğde ilinde de yediden yetmişe herkesin kalbinde taht kurmuş yerel bir siyasetçi olmuştur. Bir siyasetçi için ulusal düzeyde siyaset yaparken ve hatta bakanlık görevini yürütürken aynı zamanda başarılı bir yerel siyasetçi olmak çok zordur. Doğan Baran bu zor durumu başaran ender siyasetçilerdendir. Yine Türk siyasi tarihinde uzun yıllar milletvekilliği ve bakanlık yapıp onurlu ve haysiyetli bir şekilde anılan örnek şahsiyetler arasındadır. Makamlar bırakılıp sade bir vatandaş olarak yaşamaya başlanıldığında ya da ahirete intikal edildiğinde hatırlı ve saygın bir şekilde anıldığınızda siyasette başarıyı elde etmiş olursunuz. İşte, Doğan Baran ahirete intikal ettikten sonra yıllar geçmesine rağmen hâlâ saygın ve itibarlı bir kişilik olarak anılabilmektedir.

            Doğan Baran tarihler 1929 yılını gösterdiğinde Van ilinde dünyaya gelmiştir. Anadolu’da Kurtuluş Savaşı kazanılmış hemen sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulduğu bir dönemde dünyaya gelmiştir. I. Dünya Savaşının sona ermesinden sonra dünya genelinde ekonomik buhranın yaşandığı bir dönemde çocukluğunu yaşamıştır. Yine genç Türkiye Cumhuriyetinde Atatürk İlke ve İnkılaplarının uygulanmaya başlandığı, ülkemizde kadınlara seçme ve seçilme haklarının verildiği bir döneme şahit olması kuşkusuz onun siyasi görüşüne etki etmiştir. Çocukluk yıllarından gençlik yıllarına geçişte II. Dünya Savaşının bütün kötü sonuçlarına şahit olması yine onun siyasi görüşlerinin oluşmasına etki ettiğini düşünmekteyiz. Doğan Baran 20’li yaşlara geldiğinde Türkiye tek partili hayattan çok partili hayata geçmiştir. İktidar Türkiye Cumhuriyetinin kurucu partisi olan Cumhuriyet Halk Partisinden Demokrat Partiye geçmiştir. Yaklaşık on yıl ülkeyi Demokrat Parti yönetmiştir. On yıllık iktidarın sonucunda Türkiye ilk askeri darbeyle tanışmıştır. 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesini sırasıyla 12 Mart 1971 Askeri Muhtırası ve 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi izlemiştir. Doğan Baran’ın da siyaset yaptığı dönem olan 28 Şubat 1997 tarihinde Türkiye Post-Modern darbe olarak da tanımlanan askeri müdahaleyi tecrübe etmiştir. Bütün bu süreç Doğan Baran’ın siyasi olgunluğa ulaşmasında kuşkusuz katkı sağlamıştır.

            Doğan Baran’ın babasının adı Baran, annesinin adı ise Fatmatüz Zehra’dır. Babası devlet memurudur. Babasının memuriyeti dolayısıyla ilk ve orta öğrenimini Ordu’da ve Kırşehir’de tamamladı. Geçmişten bu güne başarılarıyla ve ülkemize damga vurmuş ünlü mezunlarıyla bilinen İstanbul’da bulunan Kabataş Erkek Lisesinden mezun oldu. Liseyi bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanarak üniversite hayatına başladı. Üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra vatani görevi olan askerlik hizmetini tamamladı. 1954 senesinde Askerlik görevini yerine getirdikten sonra vakit kaybetmeden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ihtisasını yapmak için Ankara’da bulunan Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesinde göreve başladı. Takvimler 1958 yılını gösterdiğinde Niğde Devlet Hastanesinde Kadım Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev yapmaya başladı. Sağlık Bakanlığına bağlı çalıştığı yıllarda Ana Çocuk Sağlığı Merkezi Baştabipliği ve Sağlık Koleji Müdürlüğü de yaptı.

            Siyasete girmesi 1978 yılında olmuştur. Süleyman Demirel’in Genel Başkanlığını yaptığı Adalet Partisinin (AP) il başkanı oldu. 1980 Askeri Darbesine kadar Adalet Partisi Niğde İl Başkanlığı görevine devam etti. Doğru Yol Partisinin kurulması ile birlikte Niğde İl Başkanı oldu. 1987 yılında yapılan genel seçimlerde Niğde milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine girdi. 1991 yılında yapılan genel seçimlerde tekrardan Niğde milletvekili seçilerek Niğde’yi TBMM’de temsil etti. Doğan Baran 18., 19., 20. ve 21. dönemlerde Niğde milletvekili olarak TBMM’de bulundu. Tansu Çiller’in Başbakanlığında kurulan 50. Hükümette 14 Ağustos 1994 tarihinde Sağlık Bakanlığına getirilmiştir. Yine Tansu Çiller’in Başbakanlığında kurulan 51. ve 52. Dönem Hükümetlerde 7 Mart 1996 tarihine kadar Sağlık Bakanı olarak görev yapmıştır. Sağlık Bakanlığı yaptığı dönemlerde Niğde’ye birçok eser bırakmıştır. Milletvekilliği ve Sağlık Bakanlığı yaptığı dönemlerde Niğde’ye vermiş olduğu hizmetlerden Niğde halkı hâlâ istifade etmektedir. Niğde Devlet Hastanesinin sahip olduğu cihaz ve ekipmanlar, kasabalarda açılan Sağlık Ocakları, İlçe Devlet Hastanelerinin hizmete açılması, her dalda doktorun Niğde’de istihdam edilmesi gibi saymakla bitiremeyeceğimiz birçok eseri Niğde’ye kazandırmıştır. Evli ve iki çocuk babası olan Doğan Baran 8 Nisan 2004 tarihinde Ankara’da vefat etmiştir. Günümüzde Doğan Baran’ın ismi Dr. Doğan Baran 3 Nolu Aile Sağlığı Merkezi, Niğde Dr. Doğan Baran Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Bor İlçesi Mehmetçik Mahallesinde Doğan Baran Caddesinde yaşatılmaktadır. Kabri Bor ilçe merkezinde bulunan mezarlıkta bulunmaktadır.