Ayhan Sahenk

(Ayhan Şahenk)

(1929- 2001)

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan altı yıl geçmesinden sonra 1929 yılında küçük bir Anadolu şehri olan Niğde’de dünyaya gelmiştir. I. Dünya Savaşı ve sonrasında Kurtuluş Savaşı ile birlikte Osmanlı Devleti yıkılmış ve yerine Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuştur. Ülkenin nüfusunun büyük bölümü savaşlarda şehit olmuştur. Bu yüzden ülkenin nüfusu da oldukça azdır. Savaş yorgunu olan ülkenin ekonomisi de zor durumdadır.

            Ayhan Şahenk işte böyle bir ortamda dünyaya gelmiştir. Dokuz yaşındayken Türkiye’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk vefat etmiştir. Ayhan Şahenk çocukluk yıllarında II. Dünya Savaşına da şahit olmuştur. II. Dünya Savaşının en ağır dönemlerinde karne ile ekmek dağıtıldığı bir dönemi bizzat yaşamıştır. Türkiye II. Dünya Savaşına girmese bile savaşın ağır ekonomik koşullarını yaşamıştır. Ayhan Şahenk gençlik yıllarına geldiğinde Türkiye tek partili hayattan çok partili hayata geçmiştir. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan bu güne iktidar olan Cumhuriyet Halk Partisi, iktidarı Demokrat Partiye teslim etmiştir.

            İşte takvimler 1950’li yılını gösterdiğinde Ayhan Şahenk Ankara Üniversitesinde okuyan bir öğrencidir. Ayhan Şahenk; iş hayatına 13 Mart 1950'de Aydın/Çivril'deki Işıklı Göl ikinci kısım inşaatında başladı. Ankara Hukuk Fakültesinde hukukçu olmaya adaydı. Sömestr tatilinde eniştesi İnş. Yük. Müh. Reşat Azizoğlu'nun çağrısıyla şantiyeye gitti. Puantörlük, muhasebecilik, makine onarımı, planlama, alacak-verecek işleri dâhil inşaat müteahhitliğine işin mutfağından başladı. Doğayı tutku derecesinde seven Ayhan Şahenk şantiyelerden ayrılamadı ve kendi deyimiyle tam 18 yıl çizmelerini çıkarmadı. Kalkınmanın görünmez gücü ağır inşaat altyapı sektöründe, önceleri yönetici ve yapımcı olarak çalıştı, ortaklıklarla sürdürdü ve 17.06.1966'da Doğuş İnş. ve Tic. A.Ş.'yi kurdu.

(http://www.ayhansahenkvakfi.org.tr/html/ayhan_sahenk.html)

            İş hayatında başarılı olduğunu gören Ayhan Şahenk ticaretini iyice geliştirmeye ve büyütmeye başladı. Tarihler 1975 yılını gösterdiğinde Doğuş Holding A.Ş’yi kurdu.

 Ayhan Şahenk ‘in finans sektörüne yaklaşımı da 1950'li yıllarda başladı. İş dünyasında gelişmenin, güçlenmenin ve büyümenin mali kurumlarla ve finans sektörü ile bağlantılarını çok genç yaşlarda gözlemleyen, 1960'lı yıllarda arkadaşı Cahit Erginkan'dan 300.000 TL Yapı ve Kredi hisselerini alan Şahenk; 1970'li yıllarda, Türk özel bankacılığının unutulmaz ismi Kâzım Taşkent'in kurmuş olduğu, Türkiye'nin ilk özel bankasının (Yapı Kredi Bankası), en yüksek oranlı hissedarıydı. 1979'da Yapı ve Kredi hisselerinin önemli bir bölümünü Çukurova Grubu'na devretti ve İmar Bankasını devraldı, daha sonra Koç ve Sabancı Gruplarından Ekim 1983'de Garanti Bankası hisselerini aldı. 1984 Ekim'inde de İmar Bankası'nı Uzan Grubu'na sattı. 1980'li yıllarda, Türkiye'de "Pazar Ekonomisi" sistemi yürürlüğe girdi. Tüm sektörlerde var olmanın, büyümenin ve başarının kaynağı; ekonomide var olmak, ekonomide büyümek, ekonomide başarılı olmaktı. Ayhan Şahenk ağırlığı finans sektörüne verdi ve bu sektördeki pek çok kuruluşa ortak oldu. (http://www.ayhansahenkvakfi.org.tr/html/ayhan_sahenk.html)

Ayhan Şahenk, Otomotiv sektöründeki girişimlerine 1987'de Genoto'yu satın olarak başladı. General Motors ve Opel temsilcilikleriyle devam eden otomotiv çalışmaları; Audi, Seat, Skoda, Porsche otomobillerinin ve Scania kamyonlarının distribütörlüğüyle gelişti. Bu markalar arasına Volkswagen'in katılımıyla 1999'da Doğuş Otomotiv Holding A.Ş. kuruldu.

1991 yılı, dünya siyasi tarihi ve coğrafyasında önemli gelişmelere tanık olmuştu. Serbest pazar ekonomisinin yaygınlaşması, sınırsız ekonomiye yöneliş, bilgi çağı telekomünikasyon çağı, yeni ekonomik bir dönem başlattı.

Doğuş Grubu Şirketleri değişim ve uyum içeren yeni bir yapılanmaya yöneldi. Dikkatler yeni sektörlerde, iletişim ve hizmet sektöründe odaklaştı,

Ayhan Şahenk ve Aydın Doğan, 16.09.1993'de DTV Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş. adı altında Kanal D'ye iştirak ettiler. Doğuş Grubu Kanal D hisselerinin tamamı 1995'de Doğan grubuna devretti. Tematik TV, çağrı merkezi, kredi kartları, ATM makineleri, internet gibi iletişim ve erişim kanalları alt yapısı Doğuş Grubu bünyesinde oluşturuldu. Amaç, iletişim ve bilginin esas alındığı yeni yüzyıl ekonomisinde, bireye ulaşacak tüm dağıtım kanallarıyla aktif olmak, üretimle tüketiciyi yakınlaştırmaktı.

İxir Uluslararası Elektronik Ticaret Bilgisayar ve Haberleşme A.Ş.'nin kurulması (1999), Doğuş Grubu İletişim ve Yayıncılık A.Ş.'nin kurulması (1999) Sebit Eğitim ve Bilgi Teknolojileri A.Ş.'nin satın alınması (1999), E Haber Ajansı Reklam ve Ticaret A.Ş., CNBC-E (1999) ve NTV Haber Ajansı Rekl. ve Tic. A.Ş'nin (1999) Doğuş Grubuna katılımları ile Şahenk, yaşamı boyunca tüm işlerinde öncelik tanıdığı teknoloji ve iletişimin gücüne olan inancını bir kere daha kanıtlamıştır.(http://www.ayhansahenkvakfi.org.tr)

Ayhan Şahenk ilkeli, basiretli, ahlaklı duruşuyla birçok genç girişimciye rol model olmuştur. Kurmuş olduğu şirketlerde binlerce istihdam sağlamıştır. Yapmış olduğu işlerden hatırı sayılır vergiler ödeyerek ülke ekonomisine katkı sağlamıştır. İnşaat sektörü, finans sektörü, medya ve TV sektörü, gıda sektörü ve otomotiv sektörü gibi birçok sektörde kurmuş olduğu şirketlerde ülkemizin ticaretine lokomotif olmuştur.

Ayhan Şahenk kurmuş olduğu vakıf ile birçok sosyal içerikli projeye de imza atmıştır. Dar gelirli öğrencilerin okutulmasından çevre ve doğa içerikli organizasyonlarına kadar birçok proje gerçekleştirmiştir.

            Ayhan Şahenk her zaman Niğde sevdasıyla yaşamıştır. Elinden geldiği kadar Niğde ile iletişim halinde olmuştur. Niğde’nin gelişimi için her daim bir şeyler yapma isteğinde bulunmuştur. Kurmuş olduğu Ayhan Şahenk Vakfı ile her Ramazan Ayında yoksul ve dar gelirli ailelere yardımda bulunmuştur. Babasının adıyla Faik Şahenk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini yaptırmıştır. Yine babasının adıyla Niğde şehir merkezine bir kütüphane yaptırmıştır. Vefatından sonra oğlu Ferit Şahenk tarafından Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesine babasının adıyla Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesini yaptırmıştır. Yine Ayhan Şahenk ismiyle öğrenci yurdu yaptırmışlardır. Tarım Bilimleri Fakültesinde okuyan öğrencilere öğrenimleri bitene kadar aylık olarak burs vermektedirler. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesine modern konferans ve sempozyum merkezi de kazandırmışlardır.

            Ayhan Şahenk 2 Nisan 2001 tarihinde geçirmiş olduğu kalp krizi sonucu 72 yaşında İstanbul’da vefat etmiştir. Ayhan Şahenk kendi vasiyeti üzerine doğduğu ve büyüdüğü, sevdalısı olduğu Niğde’ye defin olmuştur. Kabri Niğde şehir merkezinde bulunmaktadır.