Diyetisyen Bahar Tekiner yazdı : BAYRAM TADINDA BESLENME ÖNERİLERİ - Niğde Haber Gazetesi
Kırmızı et; iyi kaliteli hayvansal protein kaynağı olmasının yanında fosfor, çinko, demir, magnezyum mineralleri ile B1, B6, B12 ve A vitaminlerince zengindir. Görünür yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriği %20’dir. Kurban Bayramı süresince kolesterol, böbrek, kalp-damar, gut, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalığı olan kişiler beslenme uzmanları tarafından planlanan beslenme tedavinizin dışına çıkmayın. Ölüm katılığı (rigor mortis) olarak isimlendirilen, hayvanın kesilmesi sırasında oluşan kas kasılması durumunun ortadan kaybolması ve kurban etinizin pişince sert olmaması için, dolaba kaldırmadan ve tüketmeden önce yaklaşık 12-24 saat kadar bekletin. Kurban etinize -18 derecede muhafaza edilerek dondurulma işlemi uygulayın ve dondurulmuş eti buzdolabının alt rafına indirerek çözünmesini sağladıktan hemen sonra pişirin ve tekrar dondurma işlemi uygulamayın. Kurban eti E ve C vitamini içermez bundan dolayı asidi dengelemek, demirin emilimini arttırmak ve hazmı kolaylaştırmak için salatalık, domates, limon, yeşillik yemelisiniz. Kansızlık problemi için kurban etiniz ile birlikte yoğurt ve ayran yemeyin. Çünkü yoğurtta bulunan kalsiyum ve et de bulunan demir etkileşime girer ve emilimleri azalır. Kurban etinizi ızgara yöntemi ile pişirmeyi tercih ederseniz kömür közüyle etiniz arasında en az 15 santimetrelik bir mesafenin bulunması ve etlerin alevle yakılarak pişirilmemesi gerektiğine dikkat edin. Kurban etinizin ateşe yakın olması demek B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına neden olur. Etinizin hazırlık aşamasında kullandığınız kesme tahtaları ile çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapmayın. Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edin, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçının. Kurban etiniz yapısı gereği palmitik asit, stearik asit gibi doymuş yağ asitlerince zengin olduğundan, pişirme esnasında ekstra yağ eklenmeyerek kendi yağı ve suyu ile kısık ateşte pişirin. Kekik, karabiber, kimyon, kırmızıbiber gibi baharatlar, defne yaprağı, fesleğen gibi otlar etinizi daha lezzetli ve faydalı hale getirin. Etinizin yanında pirinç pilavı yerine bulgur pilavı ve bol salata yemelisiniz. İçecek olarak da gazlı içecekler yerine maden suyu, ayran ve kefir içmelisiniz. Veteriner kontrol onayı olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıklar bulaşabilir. Gelen misafirlerinize yiyecek ikramı konusunda aşırı ısrar etmeyin. Meyve suları yerine açık çay ve bitki çayları, hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar ve posa içeriği yüksek meyveler, ceviz fındık gibi kuru yemişler tercih edin. Bayram süresince yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun miktarda et ile birlikte diğer besin grupları olan süt, ekmek, sebze ve meyve grubu ile çeşitlilik sağlayın. Günlük (2-2.5 lt) su tüketimi ile fiziksel aktivitenizi arttırın.Esenlikler dilerim. İyi bayramlar.