Diyetisyen Bahar Tekiner yazdı : PATATES İNSANLAR İÇİN NEDEN ÖNEMLİ? - Niğde Haber Gazetesi

Yüksek potasyum düşük sodyum içeriği ile kalp sağlığında, Potasyum, kalsiyum ve magnezyum içeriği ile kan basıncını düşürerek tansiyon hastalığında, Selenyum içeriği ile tiroidin düzenli çalışmasında, Manganez içeriği ile cildin güzelleşmesinde, Fosfor içeriği ile cinsel gücü arttırmada, Demir ve çinko içeriği ile kolajen üretiminde ve olgunlaşmasında, Demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum ve çinko içeriği ile vücudun kemik yapısı ve dayanıklılığında, Lifli içeriği ile bağırsak florasında ve kabızlığın önlenmesinde, Folat içeriği ile DNA sentezinde ve onarımında görev yaparak birçok türde kanser hücresinin oluşmasının önlenmesinde özellikle kolon kanserine karşı, C vitamini içeriği ile bağışıklık sisteminde, B vitaminleri içeriği ile sinir sisteminde, Kolin içeriği ile kas hareketlerinde, hücresel zarların yapısının korumasında, sinir uyarılarının iletilmesinde, öğrenme ve hafızada önemlidir

PATATES İLE SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

Patates kabuğu, patatesten daha fazla demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, B6 ve C vitamini içerdiği için haşlama yöntemi tercih edildiğinde haşlama suyu atılmayacak şekilde az suda kabukları ile tercih edilmeli. Yemeklerde kullanırken, özellikle kabuğu mümkün olduğunca ince soymak yine vitamin ve mineral kayıplarını azaltır. Öğün içerisinde tüketilen patatesin yanında posalı sebzelerin veya protein içeren peynir, yoğurt, süt gibi protein içeriği yüksek besinler ile tüketilmesi glisemik indeksi düşürerek kan şekerinin hızlı şekilde yükselmesini engeller ve öğünün sağlıklı ve doyurucu hale gelmesini sağlar. Soğuk olarak tüketilmesi kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. Patates alerjisi nispeten nadir görülse de bazı insanlar patateste bulunan ana proteinlerden biri olan patatine alerjik reaksiyon gösterebilir. Yine patateste görülen solanin zehirlenmesine dikkat edilmelidir.  Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamlarda muhafaza edilen patatesin sarıdan yeşil renge dönmesi sonucu solanin miktarı artar ve kişilerde mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesi görülür. Nemsiz, ışık almayan serin yerlerde muhafaza edilmeli.

Unutmayalım ki doğru zamanda, doğru miktarda, size özgü beslenme şekli ile hastalık durumunuza göre bir beslenme uzmanının yardımı ile patatesi dengeli tüketebilirsiniz.

Esenlikler dilerim.