Diyetisyen Bahar Tekiner yazdı : Günlük aldığımız enerjiyi kontrol edebiliriz - Niğde Haber Gazetesi

16 ADIMDA GÜNLÜK ALDIĞIMIZ ENERJİYİ KONTOROL EDEBİLİRİZ!

Tekdüze bir beslenme modeli yerine biyolojik olarak veya besin değeri birbirinden zengin besinler ile öğünlerimizde besin çeşitliliğini sağlamalıyız. Öğünlerimizde sağlıklı yemek tabağını örnek alarak tabağımızın 1/4 'ünü sağlıklı protein (yumurta/tavuk/balık/hindi/kuru baklagiller), 1/4 ünü kompleks karbonhidratlar (tam buğday unu, bulgur vb.) ile yarısını mevsiminde taze ve renkli sebze ve meyveler ile dengeleyerek (çiğ yenilebilen sebzeleri vitamin ve mineral içeriğinden dolayı çiğ tüketmeyi tercih edelim). Yanında yoğurt, ayran ya da kefir tercih edelim. Günümüzü 6 parçaya bölerek, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kadar yemek yiyelim. Özellikle kahvaltı öğünü ve 3 ara öğünü atlamayalım. Az az ve sık sık beslenerek dengeli ve düzenli beslenme modelini yaşam şekli haline getirelim. Öğünlerde enerji içeriği yüksek besinler yerine protein, vitamin ve minerallerden zengin besinler yiyelim. Boyumuzun uzunluğuna göre ideal vücut ağırlığımızı ve kas gücümüzü koruyalım. Yeterli fiziksel aktivite ile süt ve süt ürünleri, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagilleri dengeli ve düzenli yiyelim. Doğru besin seçimi kadar doğru pişirme ve saklama yöntemi de beslenmemizde önemli. Yemeklerimizi hazırlarken ızgara, haşlama, fırın, yağsız tava ve buharda pişirme yöntemlerinden uygun olanını tercih edelim. Öğünlerimizde mevsiminde çeşitli taze sebze ve meyveleri dengeli ve düzenli yiyelim. Ana öğünlerimizde beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar, kepek ve tahıl ekmeği gibi esmer ekmek çeşitlerini tercih edelim. Öğünlerimizde doymuş yağlar (hayvansal besinlerde bulunan yağ, tereyağı, içyağı, kuyruk yağı) yerine doymamış yağları (zeytinyağı, fındık yağı, balık yağı, ceviz, keten tohumu) tercih edelim. Günlük ne kadar su içtiğimizi benimseyelim. Vücudumuzdaki su oranının yeterli düzeyde olması yaşamsal önem taşır. Her gün kilogram başına 30-35 mililitre su tüketelim. Kalsiyum içeriği yüksek besinler tercih edelim. Sofrada yemeklere ilave tuz eklemesi yapmayalım. Az tuzlu ve tuzsuz pişirilen yemekleri çeşitli baharatlar ile lezzetlendirelim. Unutmayalım ki hayvansal kaynaklı yiyeceklerdeki sodyum içeriği, bitkisel kaynaklı yiyeceklere oranla daha fazladır. Basit şekerlerin (çay şekeri, reçel, bal vb.) yerine kompleks yapıda karbonhidratları (tahıllar, kuru baklagiller, patates vb.) tercih edelim. Yiyecek içecek alışverişi yaparken besinlerin etiketlerini okuyalım. Etiket üzerinde yer alan porsiyon başına enerji ve besin ögelerine dikkat edilelim ve aç karnına yiyecek ve içecek alışverişi yapmayalım. Enerji dengesini sağlayabilmemiz için porsiyon büyüklüğüne ve yediklerimizi iyice çiğneyip yavaş yavaş yemeyi tercih edelim. Televizyon izlemek, cep telefonu kullanmak vb. uğraşlar içerisindeyken yemek yemeyelim. Dışarıda yemek yiyeceğimiz zaman sağlıklı seçimler yapalım. Izgara, haşlama, buğulama gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edelim. Yağlı ve kremalı soslarla hazırlanmış yemekleri ve kızartmaları tercih etmeyelim. Alkol ve sigara içmeyelim.

Doğru zamanda dengeli ve düzenli size özgü beslenme şekli ile hastalık durumunuza göre bir beslenme uzmanının yardımı ile aldığımız enerjiyi kontrol edebiliriz.

Esenlikler dilerim.