Beslenme ve Diyet Uzmanı Betül AKTAŞ yazdı : HER EKMEK AYNI DEĞİL! - Niğde Haber Gazetesi

Beslenme denince akla ilk olarak ekmek geliyor. Her evde ve her sofrada her zaman ekmek var.
Vücudumuzun karbonhidrata da , yağa da , proteine de ihtiyacı var. Karbonhidratlar vücumuzun  günlük alması gereken enerjinin %50-60’lık kısmını oluşturuyor.
Peki biz öğünlerimizde hangi ekmeği tüketmeliyiz?
İmkanlarımız ölçüsünde tam tahıllı ekmek tüketmeye gayret gösterelim. Beyaz ekmek de tam buğday ekmeği de kalori açısından birbirinin hemen hemen aynısı fakat beyaz ekmek de buğdayın kepek ve ruşeym kısmı atılıyor , buğdayın özüyle yapılıyor. Karbonhidart zengini ; vitamin , mineral ve posa fakiri endüstriyel bir ürün oluyor. Bu yüzden glisemik indeksi yüksek ouyor ve insülin direncine , kilo fazlalığına hatta gizli şekere kadar uzanan bir yol başlıyor..
Beyaz ekmek yediğimizde kendimizi aç hissediyoruz .Tam buğday ekmeğinin posa içeriği çok yüksektir. Posa mide bağırsak sisteminde şişerek daha çok doygunluk oluşturur. Aynı zamanda bu posa bağırsak da hacim oluşturduğu için bağısaklarda süpürge etkisi yapar ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etki gösterir. Lif içeriği yüksek tam tahıllı ekmek de açlık hissimizi bastırdığı için uzun süre tok kalıyouz.